‘Wij willen zo graag weer beginnen’

Vanavond weer een persconferentie en in de wandelgangen wordt gesproken over het opstarten van de zwemles. Dat zou toch geweldig zijn. Iedereen staat de popelen om weer te beginnen. Ook Marjorie Meijer van De Waterlelie, na de laatste persconferentie was zij behoorlijk teleurgesteld. Gelukkig zit Marjorie niet lang bij de pakken neer en kwam zij met het initiatief om op het buitenterrein beweegactiviteiten te organiseren voor al hun zwemleskinderen, vorige week was het zover. Maar natuurlijk zou het nog beter zijn als er binnenkort weer gelest kan worden in het water. De besluiten zijn nog niet definitief en vandaag vergadert het demissionaire kabinet er nog over, maar na een sluiting van drie maanden zou het opstarten van de zwemles toch heel goed nieuws zijn voor de zwemleskinderen en alle professionals in de zwembranche.

Moedeloos

Niet alleen Marjorie voelde zich een beetje moedeloos na de laatste persconferentie, ook al haar collega’s. “We worden het echt een beetje zat. Wij hebben een passie voor het vak en het zwembad is voor ons enorm belangrijk. Wij willen zo graag weer beginnen. Ook het feit dat onze zwemleskinderen en alle andere zwemfans nog steeds moeten wachten, gaat ons aan het hart.” Het initiatief van Marjorie na de vorige persconferentie om voor alle zwemleskinderen met hun zwemlesgroepje en hun zwemjuf of meester buiten te bewegen, werd dan ook niet alleen goed ontvangen door de kinderen, zeker ook door de medewerkers. “Wij hebben alles schoongemaakt en de plannen voor de herstart liggen klaar. Het is dan fijn om een project te hebben waar je weer energie in kan steken en nog belangrijker, waarmee je ook weer contact hebt met je zwemleskinderen.” De kinderen krijgen geheel coronaproof op het buitenterrein elke week een beweegprogramma. Voor de inhoud van de lessen heeft Marjorie een globale opzet gemaakt, waarna de zwemdocenten het verder hebben ingevuld. Bewegen en plezier staan voorop en uiteraard wordt er ook gebruikt gemaakt van de zwemlesmaterialen.

Conditie

Nu de meeste kinderen door de lockdown minder bewegen, vindt Marjorie het fijn dat de kinderen zo weer aan hun conditie kunnen werken. “Ik ben niet zozeer bang dat kinderen een achterstand oplopen, kinderen zijn heel flexibel en leren snel. Wel zagen wij de vorige keer dat hun conditie minder was. Als wij op deze manier kunnen zorgen dat dit weer wat meer op peil is, levert dat straks winst op.” Naast het feit dat bewegen goed is voor de conditie, is het ook goed voor de kinderen om weer te wennen. “Bewust hebben wij ervoor gekozen om de lessen te geven aan de zwemlesgroepjes op hun vertrouwde zwemlestijden. Zo raken de kinderen, en ook de ouders, weer een beetje in het ritme en doordat zij hun eigen docent hebben, is er ook weer even contact met elkaar. Belangrijk want dan weet je als docent hoe het gaat met jouw zwemleskind en is de drempel voor het kind straks na een lange lockdown niet zo hoog.” Daarnaast is Marjorie blij dat zij zo ook de invallers die werken als ZZP-er kan betrekken. “Klussen zoals schoonmaken zijn gedaan door het personeel dat in dienst is. De ZZP-ers die bij ons werken hebben al heel lang niets gedaan bij ons, deze klus pakten zij dan ook met beide handen aan.”

Lees ook: ‘Onze hulp is nu hard nodig en wij zijn maar al te blij dat we die hulp kunnen bieden’

Start-uplessen

Nu de wachtlijsten oplopen wil ook De Waterlelie een inhaalslag maken. “Vlak voor de lockdown hebben wij nog een paar afzwemmomenten gehad. De zwemlesuren die hierdoor zijn komen te vervallen, kunnen wij nu goed gebruiken. Daarnaast hebben wij extra lesmomenten ingepland. Wij willen ook vooral ruimte creëren om de kinderen die nu vergevorderd zijn op weg naar hun A of B diploma, zodat zij voor de zomervakantie zwemveilig zijn.” Daarnaast gaat men werken met start-uplessen. “In de zomervakantie gaan wij altijd al door met lessen, maar door beginners nu in een korte tijd intensief zwemlessen te laten volgen hopen wij dat zij na de vakantie sneller kunnen doorstromen.” Tevens is men met de gemeente in gesprek over het schoolzwemmen. “We willen de schoolzwemmers die vermoedelijk zonder A diploma groep 4 gaan verlaten intensief begeleiden tot de zomervakantie.” Marjorie realiseert zich heel goed dat er van de ouders straks ook wat wordt gevraagd. “De extra zwemlessen gaan plaatsvinden vroeg in de ochtend of wat later in de middag. Voor de meeste ouders zijn dit niet de meest favoriete tijdstippen, maar we verwachten dat het nu niet zoveel problemen zal geven.”

Uitdaging

Zoals altijd zit Marjorie vol ideeën, maar het blijft in deze tijd steeds weer een uitdaging. “Ouders willen vooral dat hun kind zo snel mogelijk zwemveilig is, maar hoe dan ook doen zij er nu langer over. Ik verwacht niet in aantal lesuren, kinderen pakken het snel weer op, maar in tijd kan het door alle sluitingen al gauw zo’n half jaar schelen. Het is dan maar net hoe een ouder het bekijkt.” Toch ziet Marjorie nu ook wel een lichtpuntje. “Omdat de kinderen langer moeten wachten tot ze kunnen lessen, zijn ze ook ouder zijn als ze beginnen. We weten dat als kinderen wat ouder zijn, zij het meestal ook eerder onder de knie hebben. Als de kinderen die straks gaan beginnen het hele traject sneller doorlopen, hebben we al met al misschien niet eens zoveel tijd verloren.” Of dat zo zal zijn, de tijd zal het letterlijk en figuurlijk leren. Voor nu benadrukt Marjorie dat het voor alle partijen vooral fijn is als de zwembranche weer mag beginnen. Marjorie en haar team is er in ieder geval klaar voor. “Wij zetten ons straks weer 100% in om zoveel mogelijk kinderen zwemveilig te maken en omdat we straks extra menskracht nodig hebben, zal ik ook weer zwemles geven. Daar kijk ik nu al enorm naar uit.”
VConsyst