10 oktober ZwembadBranche Dag

Wordt de drone de nieuwe assistent van de toezichthouder?

Het afgelopen jaar hebben 18 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven gewerkt aan een drone ter ondersteuning van de toezichthouders. Wat begon als een project waarbij een drone de gezondheidszorg zou ondersteunen, eindigde in een drone voor in het zwembad om verdrinkingsgevallen te detecteren. De eerste testen zijn gedaan en de resultaten zijn veelbelovend. Wordt de drone de nieuwe assistent van de badmeester?


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Mensenwerk

Liza Boormans, projectleider, ziet dat er veel mogelijkheden zijn om de drone in te kunnen zetten. “Het kan de werkzaamheden van een badmeester goed ondersteunen. Het is in staat om een verdrinking te signaleren voordat de drenkeling op de bodem ligt, waarmee we kostbare tijd winnen. Daarbij kan het een noodsignaal afgeven naar de badmeester en hulp bieden.” Maar Liza benadrukt stellig dat de drone de badmeester nooit en te nimmer zal kunnen vervangen. “Het is uiteraard een middel dat kan ondersteunen. De toegevoegde waarde van een drone kan heel groot zijn, maar uiteindelijk is én blijft toezichthouden ook mensenwerk.”

Functionaliteiten

De afgelopen twee jaar heeft het team gewerkt aan drones die drankjes kunnen serveren in een café en onderzocht hoe een drone mogelijk kan worden ingezet als assistent in de gezondheidszorg. De studenten ondervonden drie belangrijke functionaliteiten van de drone: een groep mensen monitoren, noodsituaties detecteren en hulp inschakelen en bieden. “Al snel kwamen we er achter dat we deze drie functionaliteiten ook goed konden inzetten in het zwembad. We zagen kansen om een drone op deze manier te gebruiken bij meer complexe werkzaamheden zoals het toezichthouden in zwembaden.”

Lees ook: ‘Zwembadpersoneel vaak overbelast’, wat vindt de branche?

Noodsituaties

De drone kan mensen in nood herkennen doordat hij heeft geleerd van nagespeelde noodsituaties die zijn gefilmd in samenwerking met de Eindhovense Reddingsbrigade. Hiervoor zijn zo’n 60.000 filmpjes van mogelijke verdrinkingen bekeken en geclassificeerd in ‘verdrinking’ of ‘geen verdrinking’. “Het is belangrijk dat een drone aan de hand van de bewegingen van mensen kan inschatten of er sprake is van een noodsituatie.” Na het detecteren van een risicovolle situatie komt de drone in actie. “Je kunt hierbij denken aan het afgeven van een noodsignaal via een mobiele app of een smartwatch naar de badmeester. Maar ook gaat de drone zelf hulp bieden door bijvoorbeeld een reddingsboei te pakken of de EHBO set.”

Doorontwikkelen

Tijdens de presentatie van de drone herkende de drone een verdrinkingssituatie en handelde ernaar. Helaas lukte het nog niet om elke keer vlekkeloos een boei aan te reiken. “We zijn een heel eind op de goede weg, maar de drone moet nog wel worden doorontwikkeld. Momenteel zitten we nog in de conceptfase. Echter, dit is niet meer aan ons. Een volgende groep enthousiaste studenten mag het gaan verfijnen. Het volgende team krijgt de vrijheid om hun eigen draai aan het project te geven, maar het doel is wel om verder te gaan met wat er nu is bereikt. Het zou mooi zijn als de drone in de toekomst ook echt in gebruik wordt genomen en het toezicht in het zwembad kan ondersteunen.”


advertentie

Pomaz