23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Wil jij meehelpen in de strijd tegen verdrinking in Zuid-Afrika?

DDDF 
Vorig jaar is de Dutch Don’t Drown Foundation (DDDF) opgericht. Bedoeld om het aantal verdrinkingen tegen te gaan door zich in te zetten voor het ontwikkelen en beschikbaar stellen van het enige vaccin hiertegen: zwemonderwijs. Gedreven door deze missie is recent het eerste project van DDDF gestart, zwemles voor kinderen in de townships van Port Elizabeth in Zuid-Afrika. Recent is een delegatie in Zuid-Afrika geweest.

Bij aankomst wordt het Ronald ter Hoeven (mede-initiatiefnemer DDDF) al snel duidelijk dat het belang groot is en de aanvliegroute duidelijk: veel kinderen in een korte tijd zwemvaardig. “De zwemles is daar vooral gestoeld op de zwemsport en niet op zwemveiligheid. Hierdoor zijn heel veel kinderen niet in staat om te overleven in het water. Dat wil zeggen, als je al zwemles krijgt. Kinderen uit de townships krijgen nauwelijks zwemles waardoor er veel kinderen verdrinken. En dan weten we eigenlijk nog niet eens alles. Er verdwijnen ook veel kinderen waarvan men het vermoeden heeft dat zij zijn verdronken. Schrijnend genoeg is het niet uitzonderlijk als je kind ‘s avond niet thuis komt.”


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Als vrijwillliger naar Zuid-Afrika
In deze strijd tegen verdrinking heeft DDDF dringend hulp nodig van vrijwilligers: zwemonderwijzers met passie voor hun vak die graag een uitdaging aangaan. Yonwaba Sipeliti is de eerste zwemonderwijzer uit een township die de opleiding tot docent zwemonderwijs heeft afgerond. Om zich de ‘Dutch Approach’ meer eigen te maken heeft hij in Nederland veel kennis en ervaring opgedaan. Maar uiteraard kan Sipeliti dit vervolgens niet alleen verspreiden in Zuid-Afrika. Planning is daarom om vanaf dit najaar Nederlandse stagiairs en vrijwilligers uit te zenden naar de townships van Port Elizabeth om samen met de lokale instructeurs zwemlessen te verzorgen. Volgens Ter Hoeven kunnen we dan zeker al een grote stap maken. “Wij verwachten dat in het eerste jaar ruim 3000 kinderen de essentie van waterveiligheid kunnen leren. En dat daarmee het aantal verdrinkingen al zal afnemen.”

Wil jij meehelpen in de strijd tegen verdrinking?
Dutch Don’t Drown Foundation zoekt vrijwilligers die zwemonderwijs willen geven in Port Elisabeth. De zwemlessen worden verzorgd in de periode oktober t/m april. Je kunt natuurlijk ook voor een korte periode kiezen. Als vrijwilliger word je gekoppeld aan de lokale NGO Ready4Life die al heel veel ervaring hebben met vrijwilligersprogramma’s. Dus ben jij op zoek naar een onvergetelijke ervaring en wil je meehelpen dit belangrijke vaccin te verspreiden, meld je dan aan via info@dutchdontdrown.nl.

 
>> Lees hier het artikel in ZwembadBranche#49 over de reis van DDDF naar Port Elizabeth, Zuid-Afrika.
>> Kijk hier voor een video impressie van de reis van DDDF naar Port Elizabeth, Zuid-Afrika.