4 juni Technisch Congres

Wet DBA: wat betekent Wet Schijnzelfstandigheid voor de zwembranche?

Er is al veel om te doen geweest: de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties die vanaf 1 januari 2025 is ingetreden. Hierin staat wanneer sprake is van ondernemerschap of loondienst en uitzendwerk. Werk je als zzp’er (zelfstandige zonder personeel), maar voldoe je niet aan de voorwaarden, dan heet dat schijnzelfstandigheid. En daar treedt de Belastingdienst vanaf 2025 strenger tegenop. Zo kan een opdrachtgever na een boekenonderzoek een naheffing krijgen. 2025 is een overgangsjaar, vanaf 2026 kan een opdrachtgever ook een boete krijgen. Wat betekenen deze strengere controles voor de zwembranche?

Drie scenario’s

De kern van de wet is simpel: als jouw werk een structurele kerntaak van een zwembad of sportbedrijf vormt, en je niet ‘eigen baas’ bent over je inzet, kun je niet langer als zelfstandige werken. Denk bijvoorbeeld aan zwemdocenten of toezichthouders. Maar wat betekent dit concreet voor jou als ZZP’er? Er zijn grofweg drie scenario’s: je kiest voor een vast dienstverband, je gaat werken via een detacheringsbureau of je blijft zelfstandig. Laten we deze opties eens onder de loep nemen.


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.



Van ZZP naar vast dienstverband

Als je als ZZP’er hierdoor een vast dienstverband overweegt, bieden de afspraken in de cao’s in de sport, waaronder de caor zwembaden, door de jaarurensystematiek, voldoende flexibiliteit voor zowel werkgever als werknemer. Dit systeem maakt het mogelijk om je inzet te variëren over het jaar, wat zowel piekmomenten als rustige periodes beter opvangt. Voor jou als werknemer betekent het een vast contract met meer zekerheid over je uren en arbeidsvoorwaarden die passen binnen de cao. Bovendien kun je onderhandelen over zaken zoals je inschaling, rooster en werkpatroon. Zo kun je in de zomer in een buitenbad werken en in de winter in een sporthal of sportschool.

Detachering: een alternatief voor flexibiliteit

Niet iedereen wil een vast contract. Misschien hecht je als ZZP’er aan de vrijheid om voor meerdere opdrachtgevers in de week te werken. In dat geval kan detachering een oplossing zijn. Detachering is echter vaak een dure oplossing voor werkgevers, omdat bemiddelingsbureaus extra kosten rekenen. Dit maakt dat werkgevers waarschijnlijk alleen voor detachering kiezen bij grote tekorten of piekmomenten. Als gedetacheerde blijf je wel flexibel, maar je komt formeel in dienst van het detacheringsbureau. Dit betekent dat je een arbeidsovereenkomst krijgt, mét de bijbehorende rechten zoals pensioenopbouw en arbeidsvoorwaarden volgens de cao van de opdrachtgever. Hierbij is het belangrijk om alert te zijn. Is het daadwerkelijk detachering of uitzenden? En krijg je (dus) wel alles waar je recht op hebt? Hoe is je pensioenopbouw geregeld? Als je via een detacheringsbureau gaat werken, kun je je contract laten controleren door de FNV.

Lees ook: Fris Jezelf Op: samen werken aan een duurzaam gezonde zwembranche

De echte ZZP’er blijft bestaan

Voor sommige professionals verandert er niets. Als je als ZZP’er bewust kiest voor zelfstandigheid vanwege je specialisme en eigen regie op te verrichten arbeid, kun je gewoon blijven werken. De wet is namelijk niet bedoeld om echte zelfstandigen te beperken, maar om schijnconstructies aan te pakken. Toch kunnen de veranderingen indirect signalen afgeven over de branche. Geven werkgevers de regie weg tegen een hogere kostprijs, investeren ze in eigen, vast personeel, of kiezen ze voor uitzend of detachering? De keuze kenmerkt vaak de aard (en omvang) van het bedrijf. 

Wat kun je als ZZP’er doen?

De Wet DBA zet een belangrijke stap in het verbeteren van de arbeidsverhoudingen in Nederland. Voor ZZP’ers in de zwembranche betekent dit dat je keuzes moet maken over hoe je verder wilt. Wil je een vast contract en bied dit meer zekerheid en inkomen (zoals pensioen)? Of blijf je kiezen voor flexibiliteit via detachering of zelfstandig ondernemerschap, en wat levert je dat op? Wat je keuze ook is, het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Overweeg of een vast dienstverband met flexibele jaaruren bij jouw wensen past. Als je via een detacheringsbureau gaat werken, zorg dan dat je contract helder is en dat je alle arbeidsvoorwaarden krijgt waar je recht op hebt. Blijf je zelfstandig? Denk dan goed na over je positionering en de vraag of je werk echt als zelfstandige te organiseren is.

Met dank aan: FNV, FNV Zelfstandigen – de vakbond voor zzp’ers – FNV

Meer weten? Als werkgever kun je controleren of er sprake is van schijnzelfstandigheid. Om dit onderscheid goed te maken, heeft de Rijksoverheid een keuzehulp ontwikkeld die helpt je te controleren of er sprake is van schijnzelfstandigheid. Ook hebben zij verschillende gevallen uitgewerkt ter verduidelijking en vind je meer informatie over handhaving en gevolgen.


advertentie

Alle leveranciers voor de zwembranche vind je hier