15 oktober ZwembadBranche Dag

Verlamt het Nederlandse poldermodel de zwembranche?

Op 18 september kwam het bestuur van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ bijeen. Belangrijk agendapunt was het bestuursconflict dat was ontstaan naar aanleiding van een mogelijk eigen zwemdiploma van de KNZB. De nieuwe zwemlesmethode van de KNZB zou niet passen binnen de BREZ 2.0 normering, wat zou betekenen dat er een eigen KNZB diploma komt. Dit diploma zou dan een concurrent zijn van het Zwem-ABC, hetgeen directe gevolgen zou hebben voor de KNZB als bestuurslid.

Erik de Winter laat weten dat er tijdens de bestuursvergadering constructief met elkaar gesproken is over de ontstane situatie en dat besloten is om geen wijzigingen aan te brengen in de huidige bestuurlijke setting. Hiermee heeft men een op hande zijnde breuk weten te voorkomen. “De KNZB heeft aangegeven dat het in het geheel nog niet duidelijk is of de zwemlesmethode van de KNZB zal afwijken van de BREZ 2.0 norm en dus of het een eigen diploma zal worden. De pilotfase zal dit uiteindelijk uitwijzen. Tot die tijd verandert er niks voor het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ.” Wel heeft De Winter aangegeven dat men bij het standpunt blijft dat de zwemlesmethode moet voldoen aan de BREZ 2.0 normering. “Hoewel de norm altijd kritisch wordt bekeken, staat deze nu niet ter discussie. Men blijft er ook bij dat een eigen diplomalijn als concurrent van het Zwem-ABC onverenigbaar is met een bestuursfunctie in het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ.”


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Hiermee lijkt de crisis voorlopig te zijn afgewend. Eerdere statements waarin bestuurspartijen harde woorden spraken over de zwemlesmethode en de rol van de KNZB zijn van tafel geveegd. Lang leve het poldermodel. De KNZB gaat verder met de pilot en het platform kijkt toe met de BREZ norm onder de arm. Als de pilot in het voorjaar is afgerond komt het vonnis. Maar zal dit dan alsnog leiden tot een crisis, is er nu dus eigenlijk sprake van een uitstel van executie? Volgens De Winter is dit zeker niet het geval. “Ondertussen zal met het gehele bestuur hard gewerkt worden aan het optimaliseren van de samenwerking zodat we er als bestuur beter uitkomen. Daarmee staan we als platform sterker waardoor ik niet verwacht dat we in het voorjaar weer in dezelfde situatie terechtkomen.” Het tij is echt gekeerd. Of is dit een schijnwerkelijkheid? Na de perikelen van de afgelopen jaren blijft het een wankel huwelijk. Maar de tijd zal het leren. Ook moet de tijd uitwijzen of met het lijmen van dit bestuursconflict de branche zelf uiteindelijk niet de verliezer is. Wordt vervolgd.

Lees ook artikel in ZwembadBranche #40 over bestuursconflict Nationaal Platform Zwembaden | NRZ


advertentie