‘Veiligheid in zwembaden moet hoger op de agenda’

Hoewel het aantal ongevallen in zwembaden de laatste vijf jaar met 14,5% gedaald is, valt er nog veel te verbeteren aan de veiligheid in zwembaden. Aan het woord is Rene Stender, voorzitter van de Normcommissie Zwembadvoorzieningen (NEN) en eigenaar van advies- en onderzoeksbureau AquaBasiC. Volgens Stender is veiligheid in zwembaden, anders dan bij ondernemingen in de industrie, een ondergeschoven kindje.
Stender wil dan ook dat het onderwerp veiligheid hoger op de agenda van beleidsmakers en zwembadbesturen terechtkomt. Ondanks de forse daling van het aantal ongelukken en een significante daling van het aantal kinderen dat op de SEH-afdeling terechtkomt. Wat Stender vooral steekt is dat zwembaden niet elk incident melden waardoor de cijfers geflatteerd zijn. Veel ongelukjes worden immers door de eigen EHBO van het zwembad of door de badmeester afgehandeld – wat overigens gewoon tot hun takenpakket hoort.

Niet alleen heeft Stender een adviesbureau dat zwembaden bijstaat om de ondermaatse veiligheid te verhogen, hij stond ook aan de wieg van een softwaresysteem voor kwaliteitsbeheer in zwembaden op basis van wetten, regels, procedures en protocollen. Doel is volgens Stender dat zwembaden zelf hun verantwoordelijkheden nemen op het gebied van veiligheid.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.(Managersonline.nl)


advertentie

VDH Watertechnology