15 oktober ZwembadBranche Dag

Swimsafe project Ready4Life in Zuid – Afrika

Schermafbeelding 2016-02-29 om 15.35.35Voor dat wij beginnen met schrijven willen wij ons eerst even voorstellen. Wij zijn Simone en Emy Straatman en studeren dit jaar af aan de opleiding Sport en Bewegen Niveau 4 met het uitstroomprofiel Sport, bewegen & gezondheid. Dit jaar lopen wij stage in Zuid – Afrika om ons onder andere in te zetten voor het Swimsafe project.Na veel voorbereidingen, zoals het benaderen van het zwembad en de scholen en het laten tekenen van contracten, is de pilot ‘Swimsafe’ twee weken geleden op 1 februari met veel enthousiasme van start gegaan.

Safety enter
Nu, twee weken later, mogen we concluderen dat de pilot na twee weken een groot succes is. De eerste twee weken hebben we vooral de nadruk gelegd op de ‘safety enter’, het comfortabel te water gaan en in het water te zijn, door vooral veel spelletjes te spelen. De kinderen uit de township Motherwell ervaren hoe het is om in een zwembad te zijn, maar ook dat water niet eng hoeft te zijn en je er heel veel plezier in kan beleven. Er doen vier scholen in Motherwell mee aan dit mooie, beginnende project: Khulile Primary School, Ikhwezelihle Primary School, Vezubuhle Primary School en Elufefeni Primary School. In het project geven wij, met de andere zweminstructeurs zwemles aan 360 leerlingen, de ene school doet dit één keer en de andere scholen twee keer.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Fruitsoorten
We beschikken over weinig materialen, dus we moeten erg creatief zijn. Zo leren wij de kinderen zwemmen met enkel een aantal flexibeams en een paar plankjes. We ervaren dat een kind niet per se volgehangen hoeft te worden met drijfmiddelen, wil het succeservaring hebben en stappen maken in zijn/haar leerproces. Door de lachende gezichten zien we dat de kinderen het nu al ontzettend naar hun zin hebben en dat is de basis om te leren zwemmen. De kinderen hebben we na twee weken onderverdeeld in fruitsoorten, ‘apples’, ‘bananas’, ‘tomatoes’, ‘carrots’. We proberen zo de kinderen zo goed mogelijk aandacht te bieden op hun eigen niveau. De apples zijn de beginners, deze kinderen zijn nog echt heel bang in het water en moeten vooral spelenderwijs leren dat water niet eng is. De tomatoes daarentegen zijn niet bang en kunnen al meer zwemslagen leren en zelfs al af en toe naar het diepe toe. We hebben 2 carrots in de week, deze kinderen kunnen al zelfstandig zwemmen, maar dit is vooral de borst- en rugcrawl. We proberen hun nu een rug- en schoolslag aan te leren.

Nog 5 weken te gaan om zoveel mogelijk kinderen watervrij, oftewel ‘watersafe’ te maken en ze zoveel mogelijk stappen te laten zetten om zelfredzaam te kunnen zijn. Het Swimsafe team heeft ontzettend veel zin in de komende weken en samen gaan we onze uiterste best doen om dit project tot een groot succes te maken!


advertentie

XS2 voor Zwembaden