De gevolgen van klimaatverandering zijn voelbaar: lange periodes van droogte, extreme hittegolven en zware regenbuien. Het klimaatakkoord van Parijs moet daar verandering in brengen en ook de sportsector kan niet achterblijven. Zwembaden, vaak de grootste energieverbruikers onder sportaccommodaties, staan centraal in de verduurzamingsopgave. Joost ten Bulte, projectleider Verduurzaming Sportaccommodaties bij Vereniging Sport en Gemeenten, vertelt over de uitdagingen, successen en kansen van de Routekaart Verduurzaming Sport.

Grootverbruikers
Als het aankomt op energiegebruik in de sportsector, zijn zwembaden grootverbruikers. Het water moet worden verwarmd, gefilterd en gezuiverd, en ook ventilatie- en luchtbehandelingssystemen draaien constant op volle toeren. Door de huidige (minimale) isolatieschil van vele zwembaden, behoren deze accommodaties (samen met sporthallen) tot de slechts presterende maatschappelijke accommodaties in de gebouwde omgeving. Dit betekent dat zij zeer waarschijnlijk moeten gaan voldoend aan de Europese Energy Performace of Buildings Directive. Dat maakt verduurzaming van zwembaden noodzakelijk. Maar het gaat niet enkel en alleen om het milieu. Energiebesparing is ook cruciaal om de exploitatiekosten van zwembaden beheersbaar te houden. De recente energiecrisis en de financiële gevolgen van corona hebben laten zien hoe kwetsbaar het kan zijn. De Routekaart Verduurzaming Sport, ontwikkeld door VSG in samenwerking met onder andere het Rijk, gemeenten en sportorganisaties, biedt een belangrijk instrument om deze uitdagingen aan te pakken. De routekaart biedt handvatten om de sportsector CO?-arm te maken tegen 2030.
Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
Regiobijeenkomsten
Het akkoord van Parijs heeft geleid tot specifieke richtlijnen voor de sportsector, vastgelegd in de Routekaart Verduurzaming Sport. Deze routekaart, die in 2022 werd herijkt, benadrukt het belang van CO?-reductie, circulair gebruik van materialen en klimaatadaptatie. Maar wat betekent dit precies voor de zwembaden? VSG verduidelijkt dit tijdens regiobijeenkomsten, waarin Joost ten Bulte een actieve rol speelt. “Wij ondersteunen gemeenten en exploitanten graag bij het concretiseren van de doelen. Om kennis en ervaringen te delen, organiseren we daarom regiobijeenkomsten door het hele land. Tijdens deze expertmeetings laten we zien wat er mogelijk is en welke innovatieve technieken nu al worden toegepast.” Daarnaast is gewerkt aan de website duurzame sportsector. “Op deze website vind je een uitgebreide Atlas met praktijkvoorbeelden. Zo kunnen gemeenten en exploitanten zien hoe andere zwembaden verduurzamen.” Ook wordt er uitgebreid ingegaan op de beschikbare subsidies. “Deze financiële ondersteuning speelt een belangrijke rol in het realiseren van verduurzaming. Via de BOSA-regeling (Bouw en Onderhoud Sport Accommodaties) en DuMaVA (Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed) kunnen sportverenigingen en gemeenten financiële steun krijgen voor duurzame maatregelen, zoals isolatie, warmtepompen en zonnepanelen. Voor zwembaden is het belangrijk dat zij goed worden geïnformeerd over de mogelijkheden, omdat ze anders waardevolle kansen laten liggen.” Door voorbeelden, tools en subsidies samen te brengen, hoopt de VSG zoveel mogelijk zwembaden in beweging te krijgen. “Het verduurzamen van zwembaden is een grote uitdaging, maar met de juiste ondersteuning kunnen we laten zien dat het haalbaar is,” besluit Joost.
Lees het hele interview met Joost ten Bulte in ZwembadBranche #97
ZwembadBranche Congres 2025
Laat je inspireren door sprekers van buiten en binnen de branche, ontmoet collega’s en ontdek nieuwe inzichten die je direct kunt toepassen in jouw zwembad.
Meer info: www.zwembadbranche.nl/congres
Kaarten: zbb.paydro.com/zbbc25
Praktisch
Datum: Donderdag 20 maart 2025
Tijden: 07:00 – 15:00 uur
Nieuwe locatie: Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten
Adres: Amersfoortsestraat 20, 3769 AS Soesterberg