‘Plezier en lol zijn dan hele belangrijke pijlers die dat proces kunnen versnellen’

Afgelopen zaterdag stond er in het AD een column van Nynke de Jong over peuterzwemmen. En zij was niet al te positief. Voor haar is de wekelijkse gang naar het zwembad voor een half uurtje ‘zwemles’ een bak ellende. Over de les is ze wel te spreken, maar wat betreft de moeite van deze onderneming schetst ze niets dan negativiteit. En in de laatste alinea van haar column durft ze ook nog te hopen dat ze beloond wordt voor deze inspanningen door het in no-time behalen van de beoogde zwemdiploma’s. Voor Nicolette van Mierlo reden om een reactie te sturen naar Nynke de Jong. Vandaag werd deze geplaatst in het AD als ‘brief van de dag’. En natuurlijk kunnen wij deze reactie alleen maar beamen!

Beste Nynke,
Wat ontzettend jammer dat je geen positieve ervaring hebt met baby- peuterzwemmen. Ik word droevig van je verhaal in het AD van afgelopen zaterdag. Ten eerste omdat je negatief doet over de zwemles en alles daar omheen. En vervolgens ook nog hoopt dat je als beloning hiervoor wel een kind hebt wat snel alle diploma’s behaalt.

Ik probeer al jaren, samen met veel enthousiaste collega’s uit de branche van zwemles een feest te maken. Zwemles met baby’s en peuters kan namelijk onwijs leuk zijn. Het mag nooit als doel hebben dat het kind later extra snel leert zwemmen. Dat is namelijk van zo veel factoren afhankelijk. Volgens mij is dit je eerste kindje, ik merk dat veel ouders dan een bepaald beeld hebben over leren zwemmen. Het heeft vaak te maken met het uitgangspunt dat alles maakbaar is, dus ook het tempo waarin je kindje dingen leert.

Maar als het op zwemles gaat (vaak rond 4 jaar) gebeuren er nog zo veel nadere dingen in hun leven, en dat van ouders, dat het aanleren van motorische vaardigheden (want dat is leren zwemmen) een proces is wat geduld en tijd vergt. Plezier en lol zijn dan hele belangrijke pijlers die dat proces kunnen versnellen. Je kan niet stellen dat je dan als ouder ‘beloond’ wordt door je kind voor de energie die je nu in peuterzwemmen stopt. Een kind van die leeftijd is daar niet mee bezig.

Nicolette van Mierlo is na 10 jaar zwemonderwijs en 25 jaar relatiemanagement in het bedrijfsleven voor zichzelf begonnen om zwembaden te begeleiden en trainen in gastvrij gedrag. Haar specialiteit is klanttevredenheid en communicatie.

Wil je de column ‘Naar de vaantjes na een halfuur babyzwemmen’ van Nynke de Jong lezen? Als je geen abonnement hebt op het AD kun je deze lezen via Blendle.
Sera Dataduiker