15 oktober ZwembadBranche Dag

Openluchtbad Zwolle draait vooral op vrijwilligers

Nog heel even en dan gaat het buitenseizoen weer beginnen. Sommigen hebben zelfs al de eerste bezoekers gehad, zoals de Houtvaart in Haarlem. De buitenbaden zijn er dus weer klaar voor, nu nog het weer… Altijd een onzekere factor. Je weet dus nooit hoe het seizoen zal lopen, het buitenbad neemt dan ook een bijzondere positie in de zwembranche in. Reden dat wij een aantal buitenbaden hebben gevraagd om hun verhaal te doen. Deze keer het Openluchtbad Zwolle.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwemlesmaterialen? 👉 Klik hier.Het openluchtbad in Zwolle bedankt zijn bestaansrecht eigenlijk aan de bezetting van zwemmers en wijkbewoners in 1992. Dit heeft voor veel landelijke publiciteit gezorgd, maar bovenal voor het voortbestaan. Het zwembad werd een Rijksmonument en ging als stichting verder. Om het openluchtbad draaiende te houden wordt er veel werk verzet door vrijwilligers, iets waar menig vereniging jaloers op is. Enthousiast licht Rinette van der Vliet (voorzitter van het Openluchtbad Zwolle) de constructie toe. “Voor het lidmaatschap van het openluchtbad moet je contributie betalen en per hoofdlid minimaal 6 uren helpen in het zwembad. Voordat je je inschrijft moet je je ook vastleggen op welke dag(en) ga deze uren gaat maken.” Je mag dan onbeperkt zwemmen, mensen van buiten Zwolle kunnen losse kaartjes kopen en daarnaast mag elk hoofdlid 10 introducés per jaar meenemen. Hoewel van der Vliet weet dat vrijwilligerswerk tegenwoordig steeds minder vanzelfsprekend wordt, werkt het in Zwolle nog steeds. “Natuurlijk hebben wij ook te maken met bijvoorbeeld mensen die niet op komen dagen, maar we mogen zeker niet klagen. Uiteraard realiseren we ons heel goed dat we moeten participeren op een afname, zodat we straks – mocht het echt lastig worden- niet met onze handen in het haar zitten.” Naast de vrijwilligers werken er wel betaalde badmeesters en –juffen en is er een betaalde beheerder aangesteld. Daarnaast zijn alle badmeesters en –juffen gediplomeerde lifeguards. De meesten zijn studenten of werken daarnaast nog elders.

>> Lees ook Zwembad de Tippe: veel werk verzet door vrijwilligers en Bosbad Putten: ‘We maken van zwemmen een uitje’ en Zwembad Het Ravijn: ‘Laat de zomer maar komen!’

De Vereniging Openluchtbad Zwolle huurt het zwembad van de gemeente en ontvangt een evenredige subsidie. Dit is gebaseerd op een huurcontract van telkens 5 jaar. Daarnaast is recentelijk een meerjarenonderhoudsplan opgesteld. “Dit werkt heel prettig omdat we inzicht hebben in de kostenverdeling van het onderhoud en hiervoor kunnen reserveren.” Naast het recreatiezwemmen geeft het zwembad in samenwerking met Sportservice Zwolle clinics voor scholen, geven zij abonnementen voor bedrijfszwemmen en speciale doelgroepen uit. “Maar we zoeken tevens de samenwerking op met andere partijen zoals de duikvereniging, zwemverenigingen, andere zwembaden en onlangs, een fitnesscentrum. We proberen vooral steeds zo goed mogelijk te kijken naar de behoeften van onze leden. Zo kijken we ook naar de periode dat het buitenbad open is. Aan het begin staat men natuurlijk te popelen om in het buitenbad te mogen zwemmen en zeker door de lange nazomers kan er in het naseizoen nog lang worden genoten van het buitenbad. We starten daarom seizoen 2017 met een pilot om het buitenseizoen en de openingstijden iets te kunnen verlengen zodat we echt alles eruit kunnen halen.”

  • Bouwjaar: 1933-1934 naar ontwerp van constructeur- architect Jan Gerko Wiebenga (monument).
  • Indeling: 1 diep Olympisch (wedstrijd)bad van 50×20 meter (diepte variërend van 1.50 tot 2.20 en 3.20) en 1 x 50×20 meterbad voor recreatief zwemmen, 2x kleuterbaden van 10×20 meter, 2 peuterbaden.
  • Bezoekersaantallen buitenseizoen: 61.984 bezoekers (seizoen 2016), waarvan ca 5000 abonnementhouders.
  • Bezoekersprofiel: Veel vaste baantjeszwemmers, gezinnen, schoolkinderen, zwem- en duikverenigingen, bedrijfszwemmers, speciale doelgroepen tegen gereduceerd tarief zoals Autismehuis en Ronald mc Donald en stichting Meedoen etc.
  • Personeel: ca 60 vaste vrijwilligers, ca 10 man/vrouw badpersoneel en 1,2 fte beheerder en 1700 vrijwilligers/hoofdleden met abonnement.

advertentie

Hellebrekers