Onderhoud boven het water met de zwembadsteiger

Het dak schilderen, de kapotte lampen vervangen, het schoonmaken van de ventilatiebuizen, reparaties aan het dak, duurzame renovaties… Het zijn allemaal zaken die ver van te voren moeten worden gepland in de zwembaden er soms voor zorgen dat het bad tijdelijk gesloten moet worden. Maar dankzij een flexibele steigeroplossing van Steiger Techniek Nederland is dat niet meer nodig. De zwembadsteiger is ideaal voor allerhande werkzaamheden boven het bad, zonder dat het water uit het bad hoeft.

De nieuwe oplossing van Steiger Techniek Nederland is zo logisch, dat het eigenlijk vreemd is dat deze nog niet bestond. Vaak zijn dat de beste uitvindingen, zo ook deze. Een rolsteiger die over het zwembad heen geplaatst kan worden, zodat het water niet uit het bad hoeft. ‘Het bespaart veel tijd, geld, water en energie’, somt Helmuth Lubbers op. Samen met zijn zwager Rien Engelbertink kwam hij op het idee en de uitwerking van de zwembadsteiger.

Het schilderbedrijf van Helmuth werd gevraagd een offerte te maken voor het schilderen van de dakspanten in het De Bongerd in Wageningen. Het zwembad zag er al een tijd tegenop, maar het moest nu toch echt gebeuren. ‘Natuurlijk wilde zij het zwembad het liefst niet sluiten tijdens de werkzaamheden, maar uit alle offertes die ze hadden ontvangen, bleek dat het water wel uit het bad zou moeten om de steigers te kunnen bouwen’, vertelt Helmuth. Dat moet toch anders kunnen, bedacht de schilder zich en legde het probleem voor aan zijn zwager – expert in het ontwerpen en bouwen van grote podiabenodigdheden bij concerten en festivals. ‘En het was inderdaad mogelijk om het anders te doen’, glimlacht Rien bescheiden.

De speciale steiger werd na sluitingstijd over het wedstrijdbad in Wageningen geplaatst: ‘We zijn acht nachten aan het schilderen geweest. Tijdens de openingstijden stond de steiger veilig aan de kant, zodat de zwemgasten er geen last van hadden’. Een ideale situatie waarbij tijdens de onderhoudsperiode het bad gewoon gebruikt kon worden voor trainingen en wedstrijden. ‘Daarna hebben we het ook de dakspanten van het recreatiebad gedaan in tien nachten. Minder oppervlakte, maar lastiger door schuine kanten en vormen’, legt Helmuth uit. De flexibiliteit van de zwembadsteiger maakt het echter mogelijk. Rien: ‘We kunnen 30 meter vrij overspannen met een werkvloer die we met segmenten van twee meter zo breed maken als gewenst. De belasting is bij 30 meter zo’n 1000 kilo, oftewel vier man en gereedschap’. Geen zwembad te breed, geen spant te hoog.

Lees het hele artikel in ZwembadBranche nr.27


advertentie

E.B.T.C.