Nieuwe maatregelen: wel zwemmen, geen horeca

Na een hectisch voorjaar, was dit een rustige zomer. Blij met alle versoepelingen kon er weer worden gekeken naar wat er allemaal mogelijk was. Natuurlijk rekening houdend met de beperkingen van de anderhalvemetersamenleving. Maar bij het kijken naar de persconferentie van gisteren kreeg ik bijna weer een déjà vu. De woorden ‘Het aantal besmettingen loopt zo hard op dat we achter virus dreigen aan te lopen. Daarom pakken we door, om weer voor het virus uit te komen.’, deden wij denken aan eerdere persconferenties. We moeten weer even een pas op de plaats maken. Gelukkig mogen de zwembaden nu nog wel open blijven, maar wat zijn nu precies de maatregelen?

Wel zwemmen, geen horeca

Het sporten blijft gelukkig mogelijk, hiervoor geldt geen maximum groepsgrootte zolang er maar rekening wordt gehouden met de regels betreffende de anderhalve meter afstand houden. Dat is natuurlijk goed nieuws voor de zwembaden. Maar zoals het er nu naar uitziet moet de horeca wel sluiten. Daarnaast mag er geen publiek aanwezig zijn bij sportwedstrijden. Bij deze zetten wij de belangrijkste punten van de maatregelen die vandaag om 18.00 ingaan op een rij. Uiteraard blijven er vragen over.
Voor niet alles is duidelijk wat dit in de praktijk betekent en daarnaast kunnen maatregelen per veiligheidsregio verschillen. Want wat betekent dit voor het afzwemmen en voor het halen en brengen van kinderen voor de zwemles, kan mijn veiligheidsregio een mondkapjesplicht instellen, moet ik nu aparte uurtjes voor kwetsbaren organiseren? En heeft het afraden van reizen van en naar de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gevolgen voor de bezoekers van zwembaden daar?
Uiteraard houden wij je op de hoogte over wat dit concreet betekent voor de zwembaden.

Kijk voor meer informatie op water-vrij.nl/organisaties. Als je andere vragen hebt mail naar communicatie@knzb.nl of bel 088-1348690.

Zwemmen

 • Kan ik weer naar het zwembad om vrij te zwemmen of voor zwemles?
  Ja, zowel binnen- als buitenzwembaden zijn geopend. Zwembaden nemen extra maatregelen om alle hygiënemaatregelen van het RIVM goed na te leven en het virus geen kans te geven binnen het complex.
 • Geldt de maximale samenkomst van personen ook voor de sport?
  Nee. Sportbeoefening is uitgezonderd van de maximale samenkomst van 30 personen binnen en 40 personen buiten. Na afloop van de sportbeoefening geldt dit wel. Dus het is de bedoeling dat je na afloop van de wedstrijd de sportaccommodatie zo snel mogelijk verlaat.
 • Geldt de maximale aantal bezoekers ook voor jongeren na het sporten?
  De regels voor maximale samenkomst- en gezelschapsgrootte gelden niet voor kinderen tot en met 12 jaar. Voor jongeren van 13 jaar en ouder gelden de maatregelen wel. Dus ook na het sporten.

Sportkantines

 • Gelden er extra maatregelen voor sportkantines?
  Ja, sportkantines worden gesloten vanaf 29 september 18 uur.
 • Gelden de maatregelen voor sportkantines ook voor de horeca bij commerciële sportaanbieders?
  Ja. Het doel van de maatregel is om groepsvorming na het sporten te voorkomen. Daarom sluit ook de horeca bij commerciële sportaanbieders. Dit geldt voor alle horeca die op of in een sportgelegenheid ligt.

Heb jij een vraag of wil jij een ervaring delen? Laat het ons vooral weten. Je kunt een mail sturen naar info@zwembadbranche.nl of je kunt een bericht plaatsen in onze facebookgroep

Wedstrijdzwemmen

 • Zijn wedstrijden en toernooien toegestaan?
  Sinds 1 juli zijn wedstrijden, toernooien en evenementen weer toegestaan, zowel binnen als buiten. Maar vanaf 29 september 18 uur mag daar geen publiek meer bij zijn.
 • Mogen ouders naar sportwedstrijden van kinderen komen kijken?
  Nee. Dat mag vanaf 29 september niet meer. Het doel is om de sportbeoefening zoveel mogelijk door te laten gaan, zonder grote groepen mensen bij elkaar te brengen. Daarom zijn toeschouwers niet meer toegestaan. Dat geldt ook voor ouders die naar hun sportende kind willen kijken.
 • Ik rijd mijn kind (t/m 17 jaar) naar een uitwedstrijden. Ben ik dan een toeschouwer?
  Nee. Bij uitwedstrijden van jeugdleden t/m 17 jaar vallen de benodigde chauffeurs onder teambegeleiding. Zij vallen dus niet onder de regel voor toeschouwers en mogen blijven kijken naar de wedstrijd.
 • Kunnen wedstrijden en competities nu nog wel doorgaan?
  Het is aan de sportsector om te bepalen welke consequenties de maatregelen hebben voor het doorgaan van wedstrijden en competities.Pomaz