Met ‘Oost in het water’ veilig het water op

In Amsterdam Oost kun je roeien, kanoën, zeilen en windsurfen bij maar liefst 10 watersportaanbieders. Maar toch zijn maar weinig kinderen bekend met deze watersporten, laat staan dat zij het zelf beoefenen behalve misschien incidenteel tijdens een zomeruitje. En dat is jammer, want in de zomer valt er veel plezier te beleven op het buitenwater. Gelukkig heeft Sportfondsenbad Amsterdam Oost met het project ‘Met Oost het water in’ daar verandering in gebracht.

Buitenwatersporten

Al een paar jaar geleden ontstond het idee om de kinderen in Amsterdam Oost bekender te maken met de buitenwatersporten. Dit jaar werd het realiteit. Samen met Afdeling Sportstimulering van het Sportbedrijf ‘Sport en Bos’ gemeente Amsterdam en het Amsterdamse Sportimpuls project ‘Oost het Water Op’ heeft Sportfondsenbad Amsterdam Oost het programma ‘Oost het water in’ ontwikkeld. Hiermee raken schoolkinderen bekend met verschillende watersporten én leren zij ook wat de gevaren zijn en wat zij dan moeten doen.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwembadafdekkingen? 👉 Klik hier.Lees ook: Grote gemeenten investeren nog wel in schoolzwemmen

Waterveiligheid

Leo de Haas (manager Sportfondsenbad Amsterdam Oost) benadrukt dat de kennismaking met watersporten belangrijk is, maar bovenal ook de waterveiligheid. “Kinderen kunnen op deze manier oefenen met een optimist, staan op SUP boarden en ervaren wat het is om te kanoën. Maar ook hoe het is als je kano omvalt. Of als je van het SUP board valt. Wat moet je dan doen? We oefenen hiermee in het zwembad zodat kinderen straks op het buitenwater niet schrikken als er iets gebeurt, maar weten wat ze moeten doen.”

Survival

‘Met Oost het water in’ past mooi in het programma van Schoolzwemmen waar alle scholen van Amsterdam Oost aan meedoen. De Haas: “Elke 1 of 2 maanden nemen we een survival thema op in het programma schoolzwemmen. In de winter is dat bijvoorbeeld wak zwemmen, maar nu is dat dus het oefenen met watersporten.” Binnen een periode van 4 weken worden de verschillende watersporten behandeld. De lessen worden verzorgd door sport coördinatoren en natuurlijk de eigen zweminstructeurs van het Sportfondsenbad Amsterdam Oost.

Pilot

Het programma is nu nog een pilot, na de evaluatie wordt gekeken of het volgend jaar breder kan worden uitgezet. Als het aan De Haas ligt, komt er een vervolg. “Wat mij betreft passen we dit volgend jaar stads breed toe. Ook op het buitenwater kunnen kinderen natuurlijk veel plezier beleven. Maar helaas is het buitenwater niet altijd zonder gevaar. Op deze manier kunnen we de kinderen laten ervaren wat de gevaren kunnen zijn, maar bovenal hoe zij hier mee om moeten gaan of hoe zij deze kunnen voorkomen. Dat maakt buitenwatersporten veiliger én leuker voor kinderen.


advertentie

Alle leveranciers voor de zwembranche vind je hier