Met een RI&E zet je alle arbeidsrisico’s binnen je bedrijf op een rij

Sommige risico’s in je bedrijf zijn duidelijk, bijvoorbeeld risico’s door werken met gevaarlijke stoffen of het tillen van zware spullen. Maar er zijn ook risico’s die niet zichtbaar zijn. Denk aan werkdruk, stress of discriminatie. Om je medewerkers tegen de risico’s te beschermen, breng je ze allemaal in kaart. Voor sommige risico’s is verdieping verplicht, voor anderen weer niet.

Wat kost het en wat levert het op?

Na het in kaart brengen van je risico’s, kan je beginnen met het verkleinen of wegnemen van de risico’s. Komt er een nieuw risico bij? Bijvoorbeeld doordat je met nieuwe producten of op een nieuwe plek werkt? Pas dan ook je RI&E weer aan. Zo zorg je voor een gezonde en veilige werkplek voor al je medewerkers. Met als doel: zo min mogelijk gezondheidsklachten, verzuim en ongevallen. Want een gezonde en veilige werkplek, zorgt voor meer werkplezier en een hogere productiviteit. Uiteraard komen bij een RI&E ook kosten kijken, maar het levert uiteindelijk juist veel op. Wat zoal? Hier lees je wat het maken van een RI&E kost en wat je er aan hebt.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het verduurzamen van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Kosten

  • Tijd: het maken van een RI&E kost tijd.
  • Ondersteuning: misschien schakel je de hulp in van een arbodeskundige of andere expert. Deze expertise brengt kosten met zich mee..
  • Toetsing: wanneer je de RI&E moet laten toetsen komen er kosten bij.
  • Nemen van maatregelen: in je RI&E staat een plan van aanpak. Dit plan beschrijft wat je wanneer gaat doen om de werkplek veiliger en gezonder te maken. Het invoeren van deze maatregelen kan kosten met zich meebrengen.

Voordelen

  • Tevredenheid: medewerkers zijn tevreden en gemotiveerder.
  • Positief imago: het imago van je bedrijf wordt positiever.
  • Hogere productiviteit: doordat medewerkers zich beter voelen, is de productiviteit hoger.
  • Lager verloop: lager verloop want medewerkers die tevreden zijn, zoeken minder snel naar een andere baan.
  • Minder verzuim: medewerkers die werken in een fijne, veilige en gezonde werkomgeving worden minder snel ziek, waardoor (langdurig) verzuim afneemt.
  • Voorkomen van boetes en schadeclaims: als je je RI&E op orde hebt, voorkom je boetes van de inspectie en schadeclaims van medewerkers.

Lees ook: Huis van Werkvermogen: tool voor duurzame inzetbaarheid

Wie zijn er betrokken bij een RI&E?

Het maken van een RI&E wordt in veel gevallen gedaan door de werkgever zelf. Is er een preventiemedewerker, dan kan de preventiemedewerker de RI&E maken of de werkgever hierbij helpen. Het hebben van een preventiemedewerker is verplicht voor bedrijven met medewerkers. In bedrijven met 25 of minder medewerkers mag de werkgever ook zelf de taken van een preventiemedewerker uitvoeren. Als je bedrijf een ondernemingsraad heeft, kan de preventiemedewerker deze op de hoogte houden van de ontwikkelingen rondom het veiliger en gezonder maken van de werkplek. Een arbodeskundige of je arbodienst kan advies geven over het maken van de RI&E. In de wet is geregeld dat medewerkers recht op inzage in de RI&E hebben. Betrek hen dus ook zeker bij de totstandkoming en het actueel houden van de RI&E. Tot slot is ook de inspectie betrokken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid controleert sinds 2021 steeds vaker op het hebben van een RI&E. In de Arbowet is vastgelegd dat de inspectie de RI&E en het Plan van Aanpak mag inzien wanneer ze dit willen.

Kickstart nodig?

Wil je snel op weg worden geholpen met informatie over de RI&E? Bijvoorbeeld omdat je nog niet precies weet wat het is, wat het inhoudt of omdat je eigenlijk niet goed weet waar je moet beginnen? Kickstart dan de RI&E met deze drie video’s en drie korte opdrachten. Je leert binnen tien minuten wat je verplicht bent om te doen, je leert hoe je een RI&E opstelt én wat het jou en je werknemers oplevert.

Wil je meer weten? Kijk specifiek voor de zwembranche naar de arbocatalogus van het Sociaal Fonds Zwembaden en Zwemscholen (SFZZ) en voor algemene informatie op de op de website en voor algemene informatie op de routeplanner van het Steunpunt RI&E.