15 oktober ZwembadBranche Dag

Lezerscolumn: Technische dienst van groot belang voor zwembaden

Een ieder in de zwembadwereld zal inmiddels op de hoogte zijn van de risico´s met betrekking tot plafonds, luchtkanalen en andere hangende onderdelen in zwembaden. In diverse steden in Nederland zijn luchtbehandelingkanalen, en in Steenwijk een geheel plafond, naar beneden gevallen ten gevolge van scheurvormende spanningscorrosie van roestvaststalen draadeinden. Dit soort incidenten wordt al langere tijd vanuit heel Europa gemeld, waarbij ook helaas slachtoffers vielen. In Uster (Zwitserland) waren 12 doden en 19 zwaargewonden te betreuren.

De stand van zaken momenteel is dat austenitische roestvaststaal soorten (zoals 304 en 316 AISI typen) voor kritische onderdelen niet meer worden getolereerd. Spanningscorrosie is te onvoorspelbaar en de risico´s zijn te groot. Er zijn honderden baden geïnspecteerd en gebleken is dat in 20% van de gevallen snelle actie noodzakelijk was. De situatie was veelal identiek aan die in Steenwijk. In 30% van de gevallen was op langere termijn actie noodzakelijk. Ook zwak verzinkte ophangelementen die zwaar verroest zijn, moeten namelijk vervangen worden. Als eerste moet ik wel toegeven dat in de loop der jaren enige verbetering waar te nemen valt betreffende de betrouwbaarheid van bevestigingen van plafonds, ventilatiekokers, invalidenliften, balustrades, lichtarmaturen, duikplanken, afdekdeken rollen, leidingen in kruipruimten en zo meer. Maar nog immer verbaas ik mij over het feit dat ik nog steeds roestvaststalen bevestigingen signaleer, zelfs in nieuw gebouwde zwembaden. Wanneer ik hier bezwaar over maak vanwege het onbetrouwbare karakter van dit materiaal in het milieu van binnenzwembaden, wordt dit niet altijd in dank afgenomen. Maar de bewuste roestvaststalen bouten in de constructie van het gebouw worden een paar maanden later wel vervangen. Extra kosten: soms meer dan € 100.000. In kruipruimten kunnen de stalen bevestigingen van de grote fragiele kunststof waterleidingen zo hevig doorgeroest zijn dat iedere aanraking tot gevolg kan hebben dat leidingen in omvang van 20 á 30 centimeter breken, waardoor je dreigt te verdrinken in de schacht tijdens de inspectie.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil nu eindelijk onder meer wettelijke bepalingen laten gelden over AOX (adsorbeerbare organische halogeenverbindingen) en opleidingen eisen voor personeel van zwembaden. Ik hoop dat hier iets uitkomt, maar tot op heden heeft het ministerie nog niet eens voor elkaar gekregen dat roestvaststaal verboden is voor bevestigingen in gebouwen waar trekbelastingen op kunnen heersen. In Duitsland is roestvaststaal verboden om in constructies en als bevestigingen van plafonds te gebruiken, over Europese samenwerking gesproken! Maar waar ik mij nog het meeste aan erger is het feit dat in sommige zwembaden geen technische dienst meer aanwezig is. Dat een (jonge) manager aan mij vraagt: ‘Weet u hoe of dat zandfilter gespoeld moet worden?’ Of: ‘Het licht doet het niet meer in de machinekamer, zou dat soms aan de zekeringen kunnen liggen want ik heb wel licht in mijn kantoor’.

Sommige weten nauwelijks waar de machinekamer is of waar ik boven het plafond kan komen voor inspectie. Zwembaden die door stichtingen gerund worden, schenken over het algemeen meer aandacht aan de technische toestand van de zwembaden. De stichtingen laten ook regelmatig controleren of het plafond e.d. nog in een betrouwbare toestand verkeren. In flagrante vergelijking tot sommige gemeenten die vaak moeten bezuinigen en besluiten dat de technische man eruit moet. In de gemeente waar ik mag bivakkeren worden de zwembaden zelfs door vrijwilligers gerund.

Maar een zwembad is een must in ons waterrijke land en daar hoort een technische dienst bij die het zwembad constant in een optimale toestand laat verkeren. Met deze mensen kan ik dan ook communiceren hoe de toestand van het zwembad is, wat de vrij en gebonden chloor cijfers zijn en of de maximum waarden van legionella eenheden wel eens overschreden zijn. Of er al eens een plafondinspectie heeft plaatsgevonden en of er al een of twee keer iets naar benden gevallen is tengevolge van materiaalbreuk. En als klap op de vuurpijl: waarom corrodeert het roestvaststaal hier zo extreem, zou dat soms met de luchtbehandeling te maken kunnen hebben?

Jaap van Duyn
Cobra Consultancy

Inspiratie?
Zit er verborgen schrijftalent in de zwembadbranche? Wij zijn benieuwd en -onder voorwaarden- bereid één en ander te testen, met de kans dat jouw bijdrage (column) in ons magazine en op onze site wordt gepubliceerd.
Lees meer


advertentie

VDH Watertechnology