15 oktober ZwembadBranche Dag

Lezerscolumn: Komt er een minima probleem voor zwembaden?

Zoals iedereen weet is de regering, en daarbij provincies en lokale overheden, flink aan het bezuinigen. Volgens een landelijk politiek blad komt de klap van de bezuinigingen voor de gemeenten vooral in 2012. Anno 2011 worden kortingen bij de minima doelgroep van de zwembaden verminderd en worden financiële eigen bijdragen en zelfverantwoordelijkheid door de overheid gestimuleerd.

Een praktisch voorbeeld is de stadspas in Utrecht, de zogenaamde U-pas. De U-pas is een gratis kortingspas voor inwoners in de regio Utrecht met een laag inkomen (minima). U-pashouders krijgen met de pas korting op sport, recreatie en cultuur. Voor 1 juni 2011 had Sportfondsen IJsselstein B.V. een constructie waar de bezoeker met deze pas 25% investeert in de zwemlessen en 75% werd aangevuld door het ‘U-pas bureau’. Doordat het U-pas bureau een gesubsidieerde instelling is, wordt hier natuurlijk ook gekort. Daardoor was het eerste aanbod nog lager dan het aanbod waar Sportfondsen IJsselstein met het U-pas bureau uiteindelijk mee in zee is gegaan. Vanaf 1 juni 2011 is er een flinke wijziging doorgevoerd. De 75% korting wordt 60% korting voor de minima. Het gerestitueerde percentage voor het zwembad wordt 30%, zodat het zwembad zelf 10% voor de minima mag gaan betalen.

Volgens verschillende ondersteunende instanties (Sportfonds, Stichting Leergeld) voor de minima is er volgend jaar in 2012 nog minder geld beschikbaar voor deze groep, of wordt er in zijn geheel geen subsidie meer gegeven aan deze instanties door de overheid. Als zwembadorganisatie zou je jezelf af kunnen vragen wat de impact is op uw locatie betreffende de minima doelgroep. Kan het zijn dat ze (waar dat nog actief is) het schoolzwemmen afwachten, waar de investering relatief minder is? Of kiest de minima ervoor om de zwemles over te slaan en zich meer te richten op de fundamentele behoeften zoals wonen, eten en drinken? Of worden ze gestimuleerd om te gaan werken en blijven ze zwemmen omdat daar een prioriteit ligt? In IJsselstein merk ik dat de minima bezoekers met de U-pas geschrokken zijn van deze wijziging en het merendeel die ik heb gesproken overweegt om te stoppen. Een lichte contradictie, aangezien onze overheid staat voor onder andere veiligheid én gezondheid.

Bob van Soest
Locatiemanager Sportfondsen IJsselstein B.V

Inspiratie?
Zit er verborgen schrijftalent in de zwembadbranche? Wij zijn benieuwd en -onder voorwaarden- bereid één en ander te testen, met de kans dat jouw bijdrage (column) in ons magazine en op onze site wordt gepubliceerd.
Lees meer


advertentie

E.B.T.C.