Inspectie RVS in zwembaden niet op orde

Uit een steekproef in 48 gemeenten verdeelt over alle provincies blijkt dat 56% van de gemeenten de inspectierapporten naar gevaarlijk roestvaststaal (rvs) niet op orde heeft. In Friesland, Noord-Holland en Gelderland is er niet één van de 12 gemeenten die het voor elkaar heeft. De provincies Zeeland, Zuid-Holland en Brabant waren het best op orde. Grote gemeenten die het perfect voor elkaar hebben zijn: Tilburg, Eindhoven, Den Haag en Enschede.

De chloordamp uit het zwemwater tast het rvs aan. In 2011 was dit de oorzaak van een tragisch dodelijk ongeval in een zwembad in Tilburg waarbij een baby werd getroffen door een vallende geluidsbox. Vijf jaar later in 2016 bleek dat de zwembadbranche de veiligheid betreffende rvs in het zwembad nog steeds niet goed geregeld had. Reden dat Minister Blok van Binnenlandse Zaken de zwembadbranche toen verplichtteom voor 1 januari 2017 het gevaarlijk rvs te verwijderen.


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
 
Reporter Radio heeft met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) de inspectierapporten van alle openbare overdekte zwembaden uit 48 gemeenten opgevraagd waaruit blijkt dat van de grote gemeenten 48% het niet op orde heeft en van de kleine gemeenten 63%. Ook zijn er 11 gemeenten waarvan de inspectierapporten niet op orde zijn en die toch een aantal zwembaden hebben met het keurmerk Veilig & Schoon. Van de zwembaden uit die gemeenten, ontbreekt van twee zwembaden het rapport en van 3 anderen bestaat wel een rapport maar is het onduidelijk of ze aan de eisen voldoen.

De reden waarom gemeenten als onvoldoende worden aangemerkt is het geval als er geen rapport bestaat van alle baden uit de gemeente, als de baden in hotels, vakantieparken, revalidatie-inrichtingen of fitnessclubs overgeslagen zijn, als er wel een rapport is met aanbevelingen maar geen plan van aanpak en als inspecties pas na maart 2017 worden uitgevoerd.

De hele reportage is terug te luisteren via deze link


advertentie

Splash Software