15 oktober ZwembadBranche Dag

Incidenten met afzuigroosters

Onlangs is in het nieuws verschenen dat in Nederlandse zwembaden mogelijk een gevaarlijke zuigkracht op roosters is geconstateerd, aangekaart door de Stichting Blue Cap. De kans dat een zwemmer in een Nederlands zwembad vastgezogen raakt is echter erg klein. Bij wet (WHVBZ) is geregeld dat vastzuigen in roosters wordt voorkomen. Op deze wet vindt controle en handhaving plaats door de provincies.

In artikel 22 van de WHVBZ wordt uitgebreid aandacht besteed aan het voorkomen van vastzuigen in roosters van zwembaden. Vijftien jaar geleden hebben we in Nederland ook dergelijke incidenten meegemaakt waarna de wet is aangepast. De wet is destijds uitgebreid met een toelichting waarin diverse maatregelen worden besproken die inmiddels zijn ingeburgerd in de Nederlandse zwembaden en die kunnen helpen om dit probleem te voorkomen en de veiligheid te waarborgen.

De provincies, oftewel de colleges van gedeputeerde Staten, zijn verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van de voorschriften uit de WHVBZ en het daarbij behorende besluit (BHVBZ). Een rondgang langs de verschillende provincies en het ministerie van I&M leert dat er voor zover bekend zich sindsdien niet of nauwelijks incidenten meer hebben voorgedaan. Het handboek van de WHVBZ is (gratis) volledig toegankelijk via www.zwemwiki.org.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.The Blue Cap Foundation is opgericht als nalatenschap van de bijna 13-jarige Willem. Willem werd in de zomer van 2010 op vakantie vacuüm gezogen aan een rooster in het zwembad en verdronk. De stichting heeft in de afgelopen maanden onderzoek gedaan in vakantieresorts in Turkije, Griekenland, Egypte, Italië en Frankrijk.

De doelen van The Blue Cap Foundation zijn:

  • Meer veiligheid in zwembaden van vakantie- en waterpretparken
  • Het voorkomen van ongevallen
  • Financiële hulp voor slachtoffers om maatregelen te treffen tegen verantwoordelijke partijen

Meer informatie over de stichting is te vinden via www.thebluecap.com.

(Nationaal Platform Zwembaden | NRZ)


advertentie

VDH Watertechnology