Het begint in Amsterdam bij schoolzwemmen

Op dinsdag 24 januari vond in het Sloterparkbad de aftrap plaats van een unieke samenwerking op zwemgebied. Amsterdamse (Olympische) topzwemmers verbinden zich nadrukkelijk aan het schoolzwemmen in Amsterdam met als achterliggende gedachte dat de top de basis inspireert en de basis de top voedt.

Het Amsterdamse schoolzwemproject met de toepasselijke naam ‘Het begint bij schoolzwemmen’ is bij uitstek de plek om kinderen enthousiast te maken voor de zwemsport. Misschien wel zo enthousiast dat ze daarna lid willen worden van een zwemvereniging. En wie weet staat er over 15 jaar zelfs wel een nieuwe Pieter van den Hoogenband, Moniek Nijhuis of Ranomi Kromowidjojo op.

Olympische allure
‘Het begint met Schoolzwemmen’ is het reguliere Amsterdamse schoolzwemprogramma overgoten met een Olympisch sausje waarbij topzwemmers van het Nationaal Zweminstituut Amsterdam (E.ON-NZA) als ambassadeurs voor de zwemsport optreden. Naast het leren zwemmen en het plezier krijgen in zwemmen worden de kinderen bekend gemaakt met de Olympische Spelen. In het schoolzwemprogramma is drie keer een lesweek schoolzwemmen ingebouwd die in het teken staat van de Olympische Spelen. Het materiaal is dan aangepast aan de Olympische Spelen en alle kinderen krijgen op hun eigen niveau les in de doelen die zij nog moeten behalen. Zo kunnen de kinderen bijvoorbeeld stickers in de Olympische kleuren verdienen. Aan het programma is een Olympisch lespakket verbonden zodat ook in gewone lessen op school aandacht kan worden besteed aan het grootste sportevenement ter wereld. Verder is het natuurlijk de bedoeling om de verbinding te maken met de breedtesport en de kinderen verder te laten zwemmen bij de vereniging. Het programma bereikt jaarlijks 8.000 Amsterdamse schoolzwemmertjes (vooral) uit groep 5 van het primair onderwijs.

Toppers als ambassadeurs
In totaal doen negen Amsterdamse zwembaden mee met het schoolzwemmen. Elk zwembad heeft zijn eigen topsporter en aanstormend talent als ambassadeurs. Tijdens de kick-off van het programma op 24 januari werden door middel van een loting de toppers en talenten verbonden aan een schoolzwembad. De loting werd verricht door Tessa Brouwer, Lennart Stekelenburg en Joeri Verlinden. De uitslag van de loting is terug te vinden in onderstaande tabel. Na de loting ontstaken een aantal leerlingen van het schoolzwemmen symbolisch het Olympisch vuur.

Lees verder in ZwembadBranche #32


advertentie

E.B.T.C.