De novembereditie van ZwembadBranche ligt vanaf nu weer op de mat bij [bijna] alle professionals in de zwembranche. Dit keer met een bijzondere cover: heb jij jezelf al gespot? Zoals altijd staat deze editie boordevol inspirerende artikelen en columns over de nieuwste ontwikkelingen in ons vakgebied. Hiermee sluiten we weer een mooi jaar af, terwijl we uitkijken naar 2025—een bijzonder jaar waarin we ons 20-jarig jubileum vieren. Veel leesplezier!
De nieuwe Omgevingswet: hoe gaat de Omgevingsdienst hiermee om?
Op 1 januari 2024 is de nieuwe Omgevingswet ingegaan. Deze wet betekent een enorme verandering voor zowel zwembadhouders als omgevingsdiensten. In het oude systeem werd gedetailleerd voorgeschreven aan welke eisen moest worden voldaan. De nieuwe wet biedt zwembadhouders meer vrijheid als het gaat om de invulling van bepaalde doelen, maar ze krijgen hiermee ook meer verantwoordelijkheid. Er is dus meer flexibiliteit, maar dit vormt tegelijkertijd een flinke uitdaging voor zwembadhouders en omgevingsdiensten.
Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij de bouw of renovatie van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
Begeleiding als vak: zo omarm je nieuw talent
De zwembranche snakt naar nieuwe aanwas: enthousiaste studenten die het vak willen leren. Deze stagiaires wil je met open armen ontvangen, de kneepjes van het vak bijbrengen en laten ervaren hoe mooi het werken in deze branche kan zijn. Maar in de praktijk is het vaak anders. Het begeleiden van stagiaires wordt er regelmatig ‘even bij’ gedaan. Een gemiste kans, vinden Nicolette Smale en Sabrina Miedema. Met hun energie, ervaring en expertise laten zij zien hoe het potentieel van ieder nieuw talent wel kan worden benut.
Ontvang jij onze digitale nieuwsbrief al? Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit de zwembranche.
Overschatte zwemvaardigheden en onderschatte risico’s
Het behalen van een zwemdiploma wordt door ouders vaak gezien als het definitieve bewijs dat een kind veilig is in het water. Maar Kristine De Martelaer benadrukt dat dit een misverstand is. Kinderen kunnen dan technisch zwemmen, maar veel ouders realiseren zich onvoldoende dat dit niet automatisch betekent dat hun kind veilig is in alle watersituaties. Kristine pleit dan ook voor een bredere aanpak van zwemonderwijs en -veiligheid, die verder gaat dan enkel het behalen van een zwemdiploma.
Hoe bewegen we de 7 miljoen 50-plussers richting het zwembad?
Met de toenemende vergrijzing in Nederland groeit ook de groep 50-plussers. Dit biedt nieuwe kansen en uitdagingen voor de sport- en beweegsector. Op de ZwembadBranche Dag gaf Jelte Bakker van Vintage Society een aantal sessies over hoe je deze diverse doelgroep naar het zwembad krijgt én enthousiast houdt. Voor wie het gemist heeft of meer wil weten: we spraken Jelte uitgebreid en dachten samen na over de eerste stappen om ouderen vitaler en actiever te maken, in en rondom het water.
En meer… veel meer!
Traditiegetrouw sluiten we het jaar weer af met de nieuwbouwlijst: waar gaat in 2025 de vlag uit, daarnaast vertelt de WiZZ over hun bewustwordingscampagne ‘Fris jezelf op’ waarmee ze medewerkers vitaal en gemotiveerd willen houden. Klara Raiber bespreekt haar proefschrift over de impact van mantelzorg op werk en de behoefte aan erkenning en ondersteuning, ook lees je meer over de trends en aanbevelingen uit het rapport Ruimte voor sport in 2040. Tot slot blikken we terug op een jaar lang chloorvrij zwemmen in De Wiltsangh. En natuurlijk delen onze columnisten ook deze keer weer hun visie op de ontwikkelingen in de zwembranche.
Lees ZwembadBranche #96 online via deze link
Als jij de volgende gedrukte uitgave ook [thuis] wilt ontvangen, meld je dan vandaag nog aan voor een gratis abonnement.