27 maart ZwembadBranche Congres

Elke dag blue monday? Tijd voor geluksmanagement!

Zou je vandaag eigenlijk het liefst de dekens ver over je heen willen trekken en lang in je bed willen blijven liggen, gewoon rustig wachten tot de dag voorbij is? Heb jij even geluk, dan ben je vandaag niet de enige. Op Blue monday willen we dat allemaal wel. Heb jij er vaker last van, dan wordt het toch eens tijd om de chief happiness officer in jezelf wakker te maken…

Niet altijd heel veel zin om naar je werk te gaan? Volgens psycholoog Elke van Hoof valt daar echt wat aan te doen. Sterker nog volgens haar wordt het fenomeen ‘plezier in je werk’ nog teveel onderschat. Eigenlijk zou iedere organistie naast een manager een geluksmanager moeten hebben, iemand speciaal belast met het welzijn en werkplezier van alle werknemers. Goed voor onze gezondheid, het verzuimpercentage en zeker ook de prestaties op het werk. Maar zolang dat niet het geval is kun je gelukkig volgens Van Hoof ook zelf aan de slag met geluksmanagement. Hoe? Dat lees je hier.

 1. Zorg goed voor jezelf
  Onze gezondheid heeft effect op onze werkprestaties. Nog een reden dus om gezond te leven. Hoe? Voldoende slapen, bewegen en tijd nemen om te herstellen. Maar ook door jezelf eens vaker uit te zetten. We werken eigenlijk steeds maar door en nemen te weinig rust. En als er dan eens een vrij moment is, grijpen we meteen naar onze smartphone, computer, iPad, tv. Terwijl de momenten dat je niets doet, juist zo belangrijk zijn. Je hersennetwerken worden verstevigd, je creativiteit kan zich ontwikkelen en je energiereserve wordt aangevuld. Ga bijvoorbeeld eens kantoorpingpong met een collega, wandelen tijdens een vergadering of doe gewoon echt even helemaal niets.
 2. Lees ook: Jagen op olifanten zonder stiekem op konijnen te schieten…


  Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier. 3. Doe geen concessies aan je kernwaarden
  Uit onderzoek blijkt dat werknemers meer energie krijgen en zich effectiever voelen als hun waarden en normen overeenkomen met die van hun werkgever. Komt datgene waar jij voor staat dus overeen met de kernwaarden van de organisatie waar je werkt? Denk daarbij bijvoorbeeld aan: respect, klantgerichtheid, optimale kwaliteit, maatschappelijke betrokkenheid. Vind je te wenig kernwaarden terug in je werk, dan is de kans groot dat je niet op je plek zit en dus op zoek moet naar iets anders.
 4. Stop meer positiviteit in jezelf
  Always look at the bright side of life! Natuurlijk kan het altijd beter en is er altijd wel iets te vinden waar wat op is aan te merken. Alleen het helpt je niet. En op je werk heeft het een negatief effect op je werkplezier. Probeer daarom meer stil te staan bij de positieve dingen. Steun hierin ook je collega’s door vaker complimenten uit te delen. Bijkomend voordeel, de wet van Snuf. Oftewel: wat je geeft, krijg je terug.
 5. Gebruik je talenten
  Je werkplezier wordt vele malen groter als je talenten tot hun recht komen. Doe jij eigenlijk waar je goed in bent? Komen jouw taken en verantwoordelijkheden overeen met wat jij kan. Zit jij op de juiste plek? Natuurlijk hoef je dit niet alleen uit te zoeken, vraag collega’s en je manager eens hoe ze naar jouw kijken en kijk dan nog eens kritisch naar jouw functie.

advertentie

Hellebrekers