23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Fotograferen in het zwembad: wat moet je daar als zwembad van vinden?

Foto’s maken in het zwembad blijft een lastige kwestie. De laatste dagen zien we dit ook steeds meer terug in de media. Ook het Jeugdjournaal besteedde er aandacht aan. Vreemden die foto’s maken zonder toestemming is uiteraard uit den boze. Maar ook als ouders foto’s maken van hun eigen kind of vriendinnen die elkaar fotograferen? Bij wet is dit niet geregeld, zwembaden moeten dit zelf regelen. Het gevolg is dat in sommige zwembaden fotograferen formeel wel is toegestaan, maar in sommige zwembaden is het verboden.

Waterdichte telefoons

De Volkskrant liet weten dat het fotograferen verboden is in alle zwembaden van Optisport. Navraag bij Erwin van Iersel (algemeen directeur Optisport) leert ons dat het iets genuanceerder ligt. “Je mag wel fotograferen, mits hiervoor toestemming is gegeven. Je eigen kind op de foto zetten mag uiteraard wel, willekeurig foto’s maken van anderen absoluut niet.” Optisport maakt dit ook kenbaar aan iedereen met een duidelijk pictogram.”Voorheen mocht je natuurlijk ook geen foto’s van vreemden maken. Maar door de opkomst van waterdichte telefoons neemt men, en dan vooral de jeugd, vaker een telefoon mee en voelen wij ons genoodzaakt hier heel duidelijk in te zijn.” Gelukkig wordt er weinig gefotografeerd zonder toestemming. “We hebben wel wat incidenten gehad met jeugd die fotografeerden van onder de kleedhokjes, verder valt het gelukkig mee.”


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwembadafdekkingen? 👉 Klik hier.Onderwatercamera’s

Openluchtbad in Zwolle heeft er ook voor gekozen om het fotograferen niet volledig te verbieden. Rinette van der Vliet: “Onderwatercamera’s zijn verboden en fotograferen bij de kleedhokjes en toiletten ook. Verder gedogen wij het, tenzij bezoekers hiervan hinder ondervinden. Wanneer men hinder ondervindt kan men ook contact opnemen met de vertrouwenscontactpersonen van het Openluchtbad die daarvoor sinds dit seizoen zijn aangesteld. Tevens wordt het verbieden van het ongewenst fotograferen duidelijk in de huisregels beschreven.” Een totaal verbod sluit men uit. “Een verbod, zoals veel zwembaden in Duitsland dat hebben, dat is niet te doen. Een regel is een ding, maar handhaven is een tweede.” Op de Facebook pagina van Zwemouders zijn de meeste ouders ook van mening dat een algeheel verbod te ver gaat: ‘Mag je op een strand dan ook geen foto’s meer maken?’. Maar er is ook begrip voor het feit dat we alerter moeten zijn op het maken van foto’s zonder toestemming.

Wat vind jij?

De nieuwe technologie is zeker een stap vooruit, maar het zorgt ook weer voor nieuwe discussies. Wat vind jij: moeten we het fotograferen in zwembaden verbieden of niet? En hoe is het geregeld in jouw zwembad? Laat het ons weten via deze link. Wij zijn benieuwd…