Nieuwe fase: Nederland in grote stappen van slot

‘De gehele samenleving gaat weer open’, aldus de minister. Nadat eind vorig jaar uit angst voor de nieuwe variant Omikron ons land in lockdown ging, is het nu juist reden om ook de strengere coronaregels van tafel te vegen. Het aantal besmettingen liep hoog op, maar is dalende en door een milder ziektebeeld kunnen de ziekenhuizen het nu aan. Er breekt een nieuwe fase aan in de pandemie en het kabinet maakt een einde aan bijna alle coronamaatregelen. Wat gaat er veranderen?

18 februari

Vanaf aanstaande vrijdag 18 februari mag de horeca tot 01.00 uur ’s nachts open blijven. Het coronatoegangsbewijs blijft dan nog gelden, maar de anderhalvemeterregel, de vaste zitplaats en de mondkapjesplicht komen te vervallen. Ook verdwijnt op locaties voor maximaal vijfhonderd personen de vaste zitplaats. Het kabinet wil het thuiswerkadvies versoepelen naar maximaal de helft van de tijd.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



25 februari

Vanaf 25 februari zet het kabinet nog een stap. Dan vervalt de sluitingstijd van 01.00 uur en ook de anderhalvemeterregel wordt volledig geschrapt. Het coronatoegangsbewijs in de huidige vorm wordt, met de 3G-regel, niet meer gebruikt.  Het verdwijnt dan niet helemaal, het kan nodig blijven voor reizen naar het buitenland. Ook gaat voor evenementen met veel bezoekers 1G (alleen toegankelijk na een negatieve testuitslag) gelden. Daarnaast verdwijnt de mondkapjesplicht met uitzondering van het openbaar vervoer, luchthavens en vliegtuigen. Wel blijft het advies gelden om uit voorzorg een mondkapje te dragen op drukke plekken.

De basismaatregelen thuisblijven bij klachten, handen wassen, hoesten in de elleboog en goede ventilatie blijven van kracht. Daarnaast benadrukt minister Kuipers het belang van het gebruik van zelftesten. De minister hoopt van harte dat dit de laatste persconferentie is geweest, maar wijst ook op de onzekerheid rondom dit virus.

Deze blog is van 15 februari en het laatst bewerkt om 19.15 en wordt aangepast als er meer informatie bekend is.

Deze informatie is gebaseerd op de persconferentie van 15 februari, wat dit precies betekent voor de zwembranche lees je in het aangepaste protocol Verantwoord Zwemmen.

Kijk voor meer informatie over de persconferentie en de aangekondigde versoepelingen op www.rijksoverheid.nl en kijk hier specifiek voor corona en sport (waaronder zwemmen en zwemles).

Infographic versoepelingen coronamaatregelen dd 15 februari


advertentie

Alle leveranciers voor de zwembranche vind je hier