‘De Boetzelaer, het team en de bezoekers hebben voor altijd een speciaal plekje in mijn hart’

In 2019 stond Peter Wielaart na een lange loopbaan aan de vooravond van zijn pensioen. Maar toen sloeg op 28 februari het noodlot toe en een verwoestende brand legde De Boetzelaer, het levenswerk van Wielaart, plat. Ter plaatse van de brand schoot er veel door Wielaart heen, maar één ding wist hij zeker: er moest een nieuwe Boetzelaer komen en die zou hij samen met zijn team realiseren. Het pensioen werd even uitgesteld. Inmiddels zijn wij ruim twee jaar verder, Wielaart heeft het stokje overgedragen aan Frank Haagsma en zijn woord gehouden. Er kan weer worden gezwommen in De Boetzelaer.

‘Ik ga er alles aan doen om te zorgen dat er in 2021 weer een zwembad staat’, aldus Wielaart een dag na de brand. Het is ongelofelijk, maar het is hem gelukt. Het staat voor de enorme drive en energie die Wielaart kenmerkt. Maar ook voor de toewijding die hij heeft richting zijn medewerkers en bezoekers vanaf zijn eerste werkdag op 1 maart 1975. “Na de brand was ik meteen vastberaden om samen met mijn collega’s te werken aan een nieuw begin. De Boetzelaer was tot op de grond toe afgebrand, maar ik merkte meteen dat wij als team het zo niet wilden laten eindigen. Met elkaar hebben wij de schouders eronder gezet. Wij voelden ons ook verplicht naar al die bezoekers uit Westland en omstreken die naar ons komen om te leren zwemmen, te sporten of te recreëren.” Net als de oude Boezelaer moest ook nu weer het creëren van een unieke beleving centraal staan, hetgeen de opvolger van Wielaart Frank Haagsma ook zo aanspreekt. Na jaren bij Sportbedrijf Rotterdam de zwembaden onder zijn hoede te hebben gehad, was hij toe aan een nieuwe uitdaging. “Het bijzondere karakter van De Boetzelaer gaf bij mij de doorslag. Ik kijk er dan ook naar uit om een start te maken met dit nieuwe zwembad.”

Daadkracht

De oplevering van het nieuwe zwembad twee jaar na de brand roept ook weer veel emoties op. Wielaart heeft de beelden van die nacht in februari nog altijd helder op zijn netvlies staan. “Ik weet alles nog van minuut tot minuut, daar kom je je leven niet meer van af.” Hetzelfde geldt voor zijn collega’s, reden ook dat hier vanaf het begin bewust aandacht aan is besteed. “Je merkt alleen nu met de oplevering van het nieuwe zwembad dat mensen nog steeds geraakt zijn. Sommigen hebben het voor zich uit geschoven, maar de klap komt toch.” Ook Haagsma realiseert zich heel goed dat dit voor de medewerkers lastig is. “De impact hiervan mag je natuurlijk nooit onderschatten. Alle medewerkers waren heel erg betrokken en dan trekt zo’n heftige gebeurtenis een zware wissel op het team. Tegelijkertijd is dit ook hun kracht, zij kunnen elkaar erdoor heen helpen. Dit hebben ze van het begin af aan gedaan en dat doen ze nu nog.” Waarop Wielaart met trots nog aanvult hoe vanzelfsprekend iedereen na de brand aan de slag ging. “Nog steeds kan ik emotioneel worden van de heftigheid, maar ook de enorme daadkracht die het opriep. Iedereen pakte zijn rol op en in een korte tijd werden de zwemlessen verplaatst, bezoekers ingelicht, mensen te woord gestaan. Het is toch ongelofelijk dat de zaterdag na de brand ieder kind kon afzwemmen zoals gepland. Gedurende de bouw bleef deze spirit.” Daarnaast hebben ook de trouwe fans hun steentje bijgedragen. Middels crowdfunding is een mooi bedrag binnengekomen en dat ontroert Wielaart. “Een basisschool heeft geld opgehaald voor de glijrots in het recreatiebad. Natuurlijk is dat voor ons financieel gunstig, maar het verhaal erachter is voor mij net zo waardevol.”

Lees verder in ZwembadBranche #79

Wil jij komende editie liever op papier lezen? Meld je aan voor een gratis abonnement.
Hellebrekers