15 oktober ZwembadBranche Dag

BIM: de toekomst in de bouw van zwembaden

Decennialang waren 2D-tekeningen de standaard voor ontwerpen in de bouw. Met de opkomst van de digitale technologie veranderde het bouwproces. Zo bracht de BIM-werkmethode een revolutie teweeg in de ontwerpfase. BIM (Building Information Modelling) maakte 3D-ontwerpen van projecten mogelijk binnen een digitale omgeving waarin bouwpartners met elkaar kunnen samenwerken. Bij de realisatie van complexe projecten zoals zwembaden is BIM inmiddels niet meer weg te denken. 

Met behulp van BIM creëren bouwpartners samen een ‘digital twin’ van het werkelijk te realiseren project. Verschillende disciplines in de bouwsector werken hierbij samen, bijvoorbeeld de architect, de constructeur, de aannemer en de installateur. Alle betrokken partijen voegen hun bouwelementen samen in één digitaal 3D-model (het coördinatiemodel) dat op alle vlakken – architectonisch, bouwkundig, technisch – een gedetailleerd beeld geeft van hoe het gebouw en alle technische installaties eruit komen te zien. Bouwpartners kunnen aan alle bouwelementen de bijbehorende fysieke en functionele kenmerken ‘hangen,’ zoals materiaal, doorsnee, kosten. Deze informatie wordt opgeslagen in een centrale database die kan worden gedeeld via het 3D-model. Tijdens de ontwerpfase wordt dit 3D-model regelmatig onderling uitgewisseld via de cloud. De diverse ontwerpen van alle partijen kunnen zo nauwkeurig op elkaar worden afgestemd. 


Ben jij op zoek naar een leverancier van bodemzuigers? 👉 Klik hier.



Voordelen BIM

Ten opzichte van 2D-tekeningen kent een bouwontwerp in BIM belangrijke voordelen. Voor alle betrokkenen, niet in de laatste plaats de opdrachtgever. Het interactieve karakter van BIM zorgt ervoor dat bouwpartners steeds toegang hebben tot de meest actuele versies van hetzelfde model en dezelfde informatie. En dat zij hierover direct met elkaar kunnen communiceren. Een constructeur die in het model van de werktuigkundige partij ziet dat er gaten moeten komen in dragende onderdelen, kan meteen reageren met vragen naar de reden of de benodigde omvang van de gaten. Interactie resulteert dan in heldere communicatie, snellere besluitvorming en het reduceren van faalkosten. Bovendien ontstaan zo kwalitatief betere 3D-ontwerpen, die uiteindelijk ook de uitvoering vergemakkelijken. Opdrachtgevers worden door deze realistische 3D-ontwerpen beter geïnformeerd dan voorheen. Ze zien hoe hun ideeën tot leven komen en krijgen inzicht in wat zij kunnen verwachten bij de bouw van het project. Tegelijkertijd leidt de toepassing van BIM tot een efficiënter, sneller bouwproces waarbij de (onnodige) bouwkosten worden gereduceerd. 

Lees ook: Het zwembad als kloppend hart van het open sportpark

Informatiemanagement

Binnen de zwembadsector wordt BIM al enige tijd ingezet. Juist vanwege de complexiteit van de bouwprojecten en de diverse vakgebieden die daarmee gepaard gaan, die variëren van bijvoorbeeld beton-, hout-, staal- en tegelwerk tot klimaatbeheersing, elektra en waterzuivering. Hellebrekers B.V. in Nunspeet maakt al ruim 10 jaar lang gebruik van BIM in de ontwerpfase van nieuwbouwprojecten. Het bedrijf, dat is gespecialiseerd in gebouw- en procesinstallaties voor zwembaden, is de ontdekkingsfase van BIM inmiddels ver voorbij. Er wordt hard gewerkt aan de verdere integratie van BIM in de volledige levenscyclus van zwem- en sportaccommodaties. Lars de Smit, BIM-coördinator bij Hellebrekers, legt uit: “Voor ons houdt BIM veel meer in dan modelleren. Wij zijn vooral gefocust op het BIM-proces waarin Building Information Management centraal staat. Met deze werkmethode kunnen we immers informatie inventariseren, structureren en analyseren. Dat is niet alleen bij het bouwontwerp handig, maar biedt ook mogelijkheden voor de toekomst van het gebouw. Bijvoorbeeld bij onderhoud of renovaties.” 

Sportpark Almelo

Een recent project waarbij Hellebrekers in de ontwerpfase BIM gebruikte, is het nieuwe Sportpark Almelo. Binnen krijgt dit project een wedstrijdbad, een doelgroepenbad, een therapiebad, glijbanen, een sporthal en horecafaciliteiten. Het nieuwe complex wordt all-electric en energieneutraal. “Dit project illustreert mooi hoe wij binnen ons bedrijf BIM inzetten,” aldus Lars….

Lees verder in ZwembadBranche #93

Wil jij de volgende editie van ZwembadBranche ook (thuis) ontvangen? Meld je dan aan voor een gratis abonnement via deze link.


advertentie

XS2 voor Zwembaden