Bang voor de Instagram shadowban? Zo voorkom je die!

Ben je net lekker bezig op Instagram, blijk je weinig tot niet zichtbaar te zijn voor jouw volgers en je eventuele nieuwe fans. Oftewel je hebt een Instagram shadowban. Hetgeen waar iedereen bang voor is. Maar wat is het nou eigenlijk? Hoe kom je eraan -en nog belangrijker: hoe kom je van zoiets af. En natuurlijk, hoe voorkom je een shadowban? Maar ook wat doe je als je er toch één hebt opgelopen? In deze blog legt de SocialMediaMonteur het je allemaal uit. 

Wat is een shadowban?


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij de bouw of renovatie van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Bij een shadowban is je content weinig tot niet zichtbaar voor zowel jouw volgers als mensen die jou niet volgen. Volgers zien jouw posts niet of nauwelijks meer voorbij komen op hun feed. Ook verschijnen je posts niet langer in de hashtags- of explore-pagina, waardoor je moeilijker te vinden bent voor potentiële nieuwe volgers. Alleen wanneer gebruikers doelbewust jouw Instagram pagina bezoeken, zien ze jouw content. Met zo’n shadowban wil Instagram je laten weten dat je iets doet wat ze niet leuk vinden of als niet legaal zien. Officieel bevestigt Meta het bestaan van een Instagram shadowban niet. Ook krijg je geen melding wanneer je een shadowban opgelegd krijgt. Maar het bestaat wel en heeft een grote impact op je bereik en engagement. Belangrijk dus om te weten hoe je een shadowban voorkomt.

Wat veroorzaakt een shadowban?

Het exacte algoritme dat Instagram gebruikt om shadowbans op te leggen, is grotendeels onbekend. Wat natuurlijk ook bijdraagt aan het mysterie en de frustratie rondom het fenomeen. Er zijn echter een aantal gedragingen en praktijken bekend die kunnen leiden tot een shadowban:

1. Overmatig gebruik van hashtags

Het gebruik van te veel hashtags of niet-relevante hashtags kan leiden tot een verdenking van spamgedrag, met als mogelijk gevolg een shadowban. Dit geldt ook wanneer je in elke post exact dezelfde hashtags gebruikt. Houd je hashtags dus nauwkeurig en gerelateerd aan je inhoud. Plaats niet dezelfde set hashtags onder elke post en beperk je hashtags tot een redelijk aantal.

2. Gebruik van verboden hashtags

Sommige hashtags worden beschouwd als ongepast, of worden misbruikt door spammers. Instagram heeft deze hashtags daarom gecategoriseerd tot ‘banned hashtags’. Gebruik je deze verboden hashtags, dan kan ook dat leiden tot een shadowban. Grote kans dat je zonder het te weten wel eens een banned hashtags gebuikt, want helaas vallen ook een heleboel onschuldig ogende hashtags onder deze categorie. Welke hashtags zijn verboden? Je leest er alles over in een andere blog van de Social Media Monteur.

Lees ook: Grote social media schoonmaak? Zo verwijder je gemakkelijk oude posts!

3. Te veel activiteit in een korte tijd

Wanneer je in een korte tijd erg veel liked, comment, of volgt, lijkt dit in Instagram’s ogen op spamactiviteit. Instagram heeft daarom limieten ingesteld voor het aantal likes, comments en volgactiviteiten. Dit is een veiligheidsmaatregel om Instagrammers te identificeren die software gebruiken om hun account sneller te laten groeien. Je wilt dus vermijden dat je over deze limieten heen gaat. Wat zijn die exacte limieten? Ook daar doet Instagram geen uitspraak over. Maar voordat je om deze reden een shadowban opgelegd krijgt, geeft Instagram je een aantal keer een waarschuwing door middel van een pop-up bericht dat zegt “Probeer het later nog eens”. Als je deze melding ontvangt, weet je dat je over het limiet heen zit. Pas wanneer je herhaaldelijk de dagelijkse limiet van meerdere acties raakt, legt Instagram je een shadowban op.

4. Ongewenst gedrag
Logisch: Het schenden van de communityrichtlijnen van Instagram, zoals het plaatsen van aanstootgevende of ongepaste inhoud, kan leiden tot een shadowban. Zolang je zorgt dat jouw inhoud voldoet aan de communityrichtlijnen van Instagram en dat het geschikt is voor alle gebruikers, is er geen probleem.

5. Gebruik van gekochte volgers of likes
Ook het kopen van volgers of likes om je populariteit op te krikken wordt niet getolereerd door Instagram. Gebruik legitieme groeistrategieën en vermijd het gebruik van valse volgers, likes of reacties.

6. Rapportage van gebruikers

Als veel gebruikers je account rapporteren, kan dit helaas leiden tot een tijdelijke shadowban totdat Instagram de situatie onderzoekt. Probeer conflicten en misverstanden met andere gebruikers die kunnen leiden tot rapportages te vermijden.

Wat te doen bij een shadowban?

Een shadowban is in principe tijdelijk en je kan er zelf voor zorgen dat de ban weer opgeheven wordt. Ga je echter op de oude manier door zonder je gebruik aan te passen, dan kan je account geblokkeerd worden. Hoewel Instagram niet expliciet onthult hoe je een shadowban kunt voorkomen of opheffen, zijn hier enkele tips die helpen om een shadowban op te heffen:

  1. Het kan al genoeg zijn om minimaal 48 uur geen activiteit aan te gaan met je account. Niet posten, niet liken, helemaal niks. Met deze pauzes worden veel van de accounts die getroffen zijn door de shadowban weer normaal.
  2. Gebruikte je automatische posting software? Stop met het gebruik hiervan, in ieder geval tijdelijk.
  3. Controleer of je banned hashtags, irrelevante hashtags, of constant dezelfde set hashtags hebt gebruikt. Zo ja, pas de betreffende posts en comments aan.
  4. Ga naar Instellingen en privacy > Hulp > Accountstatus > Richtlijnen voor aanbevelingen > Inhoud bewerken of verwijderen. Hier staat een overzicht van jouw content die Instagram heeft gemarkeerd als problematisch. De posts die je hier ziet staan, kan je aanpassen of verwijderen.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van de SocialMediaMonteurs. 


advertentie

Hellebrekers