2021: ‘het begin van het einde van een bizar tijdperk’

We zijn weer begonnen. De feestdagen zijn voorbij, net als het jaar 2020. We maken een frisse start met 2021. Januari is de maand waarin we de donkere dagen achter ons laten en uitkijken naar het voorjaar. Laatst las ik dat heel vroeger januari en februari nog niet eens voorkwamen. Het jaar begon in maart en eindigde in december. Pas in de zevende eeuw voor Christus zijn onze huidige eerste twee maanden toegevoegd. Januari is toen vernoemd naar Janus, de Romeinse god van het begin en het einde. Het begin van nieuwe tijden en het einde van voorbije tijden? Met alle onzekerheid die er nu is, klinkt dat toch wel hoopvol.

In afwachting

De eerste maanden van het jaar lijken een soort niemandsland, niemand verheugt zich op januari. Maar iedereen verheugt zich wel ín januari. We kijken graag vooruit naar de tijd die weer gaat komen. De dagen worden langer, alles bloei en groeit weer, we verheugen ons op het voorjaarszonnetje. Maar wat brengt deze januari ons? We zijn in afwachting van 12 januari. Dan horen wij of de maatregelen kunnen worden versoepeld. Maar gezien de berichten over een nieuwe variant van het virus die besmettelijker lijkt te zijn en de druk op de zorg die nog groot is, houden wij ons hart vast. Natuurlijk zijn wij toe aan versoepelingen. We willen graag weer kinderen lesgeven, ouderen vitaal houden en jong en oud laten genieten van het water. Net zozeer dat we weer behoefte hebben aan meer vrijheid en goed nieuws, dat we dagelijks horen dat het de goede kant opgaat en we het virus onder controle hebben.

Lees ook: De liefde voor mijn vak & mensen

Piketpaaltjes

We hebben als mens behoefte aan dingen om naar uit te kijken, het zetten van piketpaaltjes. Aan dingen die ons perspectief kunnen bieden. Prettige gebeurtenissen in het vooruitzicht geven positiviteit en gebrek eraan vaak negativiteit. Gebeurtenissen toveren ook met tijd. Op vakantie vliegen de dagen voorbij, nu je gedwongen thuiszit kan de tijdsbeleving precies omgekeerd zijn. Iets om naar toe te werken kan ons dus enorm helpen. Zeker nu in deze tijd. Tegelijkertijd heeft 2020 ons geleerd dat wij in de onzekerheid waarin wij nu leven, weinig mogen en kunnen verwachten. Van ons wordt daarom gevraagd om veerkracht te tonen. Om mee te kunnen bewegen met de ontwikkelingen die onvoorspelbaar zijn en snel kunnen veranderen. Maar nu alle zwembaden en zwemscholen dicht zijn na een jaar waarin we al weken dicht waren en open met beperkingen, worden we wel op de proef gesteld. Net als zovelen.

Houd je het vol?

Kunnen we nu al vooruitkijken naar betere tijden? Gaan we weer helemaal terug naar normaal? Het eerste piketpaaltje is het virus onder controle krijgen en het opstarten van de zwembranche. We willen allemaal weer dolgraag aan de slag, uiteraard veilig en verantwoord. We kunnen hierover alleen nu nog niet zoveel zeggen, we moeten het afwachten. Natuurlijk houden wij jullie op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Maar ook zijn wij weer benieuwd naar jullie verhalen. Hoe houden jullie het vol of niet. Hoe bereiden jullie je nu voor op het opstarten van de branche. Maken jullie je zorgen over de zwemveiligheid van kinderen, de vitaliteit van ouderen of revalidatie van zieken? Of over je zwembad of zwemschool? Welke lessen leer jij uit deze onzekere tijden en ga je straks iets veranderen? Het zijn nog steeds andere tijden, maar we hopen vooral het begin van het einde van een nogal bizar tijdperk.

VConsyst