15 oktober ZwembadBranche Dag

0,03 seconden geeft zwemmer een gezicht

Op 10 april ging de film 0,03 seconden in premiere. Deze film geeft een indringende inkijk in de wereld van de zwemtopsport waarin talent, gedrevenheid en afzien alles betekenen. Maar geen enkele garantie op succes bieden. De verschillen zijn miniem, de gevolgen enorm. Net wel betekent eeuwige roem, net niet een roemloze afgang.


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Hoofd en hart

Regisseur Suzanne Raes volgt in 0,03 seconden de topzwemmers Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Sharon van Rouwendaal, Sebastiaan Verschuren en Ferry Weertman in aanloop naar de Olympische Spelen. Zelf omschrijft zij het als een ‘een filmisch verslag van de tunnel waarin de zwemmers en hun coaches zich tot en met Rio bevinden en een zoektocht naar wat er in hun hoofd en hart afspeelt’. Dat laatste heeft vooral een belangrijke rol gespeeld voor Raes omdat de film te maken. ‘Het leek me een uitdaging om in een zwemfilm die anonieme topzwemmers tot leven te laten komen, te zien wat hen drijft en wat de offers zijn die zij brengen.’

Eigen wereld

De wereld van een zwemmer is een fenomeen op zich. Letterlijk is men een groot deel van de tijd onder water, in zijn eigen baan, in zijn eigen hoofd. Waar teamsporters te maken hebben met veel dynamiek om zich heen, leeft de zwemmer in zijn eigen wereld. Zich nauwelijks bewust van zijn concurrenten, zwemt men vooral tegen zichzelf waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor de wetenschap. Zwemmen is een samenspel van kracht en weerstand en dat spel wordt continu gemeten: de hoek waarmee je in het water duikt, de slagfrequentie, hartslag en aantal ademhalingen, het lactaat in het bloed. Alleen wat zich in het hoofd en hart van de zwemmers afspeelt is niet meetbaar, maar wel van grote invloed op de prestaties.

Winnen of verliezen

Wat je normaal ziet tijdens wedstrijden is een zwemmer met bril en badmuts, nauwelijks herkenbaar voor de buitenwereld. Raes: ‘Op het startblok zie je nog een glimp van hun karakter, maar eenmaal in het water is er alleen nog bruisend opspattend water’. 0,03 seconden geeft de zwemmer een gezicht. In een sport waar winnen en verliezen zo dicht bij elkaar liggen. Wat gaat er in hen om? Wat betekent het alles te geven voor dat ene moment? Wat doet het met je als je slaagt? En wat als het niet lukt je ambities waar te maken?


advertentie

Alle leveranciers voor de zwembranche vind je hier