Vandaag is het Wereld Epilepsie Dag, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt besteed aan epilepsie en de impact ervan op het dagelijks leven. Zwemmen kan voor mensen met epilepsie extra uitdagingen met zich meebrengen. Gelukkig betekent het niet automatisch dat het onmogelijk is. Met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen kunnen de meeste mensen met epilepsie veilig genieten van een verfrissende duik. Maar waar moet je op letten en hoe kunnen zowel patiënten als begeleiders zorgen voor een veilige zwemervaring?

Epileptische aanvallen en zwemmen
Volgens het Epilepsiefonds is zwemmen voor de meeste mensen met epilepsie mogelijk, zelfs als zij een ernstige vorm van epilepsie hebben. Er zijn geen wettelijke regels die bepalen wanneer iemand met epilepsie wel of niet mag zwemmen. Dit betekent dat de patiënt zelf een inschatting moet maken van de risico’s en moet bepalen wat voor hen aanvaardbaar is. Stel jezelf de volgende vragen:
Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
- Hoe lang heb ik geen aanval gehad?
- Voel ik mijn aanval aankomen?
- Verlies ik mijn bewustzijn bij een aanval?
- Zijn er mensen in de buurt die me kunnen helpen tijdens een aanval?
Maak daarna je keuze of je gaat zwemmen en welke veiligheidsmaatregelen je neemt. Het is essentieel om de eigen epilepsie goed te kennen. Niet alle aanvallen zijn even gevaarlijk, en het risico op verdrinking hangt sterk af van het type en de frequentie van de aanvallen. Het helpt om na te gaan hoe vaak aanvallen voorkomen, of ze voorspelbare triggers hebben en of iemand waarschuwingssignalen ervaart voor een aanval. Bij twijfel is het altijd verstandig om een arts te raadplegen en in overleg te bepalen of en hoe zwemmen veilig kan plaatsvinden. Daarnaast is zwemmen in gezelschap of onder toezicht altijd een verstandige keuze.
Zwemles voor kinderen met epilepsie
Ook voor kinderen met epilepsie hoeft waterpret niet uitgesloten te worden, mits er de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen. Het is cruciaal dat het zwembadpersoneel goed op de hoogte is van de epilepsie van het kind. In goed overleg kunnen er passende maatregelen worden getroffen om de veiligheid te waarborgen, zoals extra toezicht door een instructeur of begeleider. Afhankelijk van het soort aanvallen kan extra toezicht nodig zijn. Soms is het voldoende dat er iemand op de kant staat om in de gaten te houden, terwijl in andere gevallen een begeleider mee het water in moet gaan. Hetzelfde geldt voor zwemles Sommige zwembaden bieden aangepaste lessen aan voor kinderen met een medische aandoening, waardoor ze in een veilige omgeving kunnen leren zwemmen. Duidelijke afspraken met het zwembad en de instructeurs kunnen ervoor zorgen dat het kind veilig en met plezier kan deelnemen aan zwemlessen. Uiteraard is het altijd van belang om hierover goed contact te hebben met de ouders en om bij vragen en twijfels contact op te nemen met een specialist.
Meer weten? Wil jij meer weten over zwemmen met epilepsie? Kijk dan op www.epilepsie.nl of neem contact op met de Epilepsie Infolijn via 0900 821 24 11.