15 oktober ZwembadBranche Dag

Zwembranche tilt Zwem-ABC naar hoger niveau

abc
Donderdag 3 juli 2014 ontvangen de eerste 20 zwemlesaanbieders een Licentie Zwem-ABC in Den Haag. Daarmee voldoen ze aan de nieuwe kwaliteitscriteria om zwemles te mogen geven voor het Zwem-ABC, de Nationale Zwemdiploma’s. Dit zijn de eerste zwemlesaanbieders van de in totaal 1.250 die de overstap kunnen gaan maken van de huidige ‘Erkenning’ naar het verkrijgen van een Licentie Zwem-ABC. Deze Licentie geeft de klant duidelijkheid dat de zwemlesaanbieder die in het bezit is van de Licentie Zwem-ABC handelt volgens de nieuwe kwaliteitsstandaard van de zwembranche.

BREZ norm
Het Zwem-ABC wordt uitgegeven door het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ, het kennisinstituut waarin de partijen RECRON, VSG en KNZB bestuurlijk zijn vertegenwoordigd. Deze partijen streven naar een continue kwaliteitsverbetering van het Zwem-ABC. De Licentie Zwem-ABC is een volgende stap in dit proces waarmee borging van veiligheid en kwaliteit van leren zwemmen wordt gestimuleerd. Sinds jaren wordt er bij een zwembad, zwemschool of zwemvereniging waar je kunt afzwemmen voor het Zwem-ABC gecontroleerd of het afzwemmen verloopt conform de afzwemeisen – de Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma’s Zwemdiploma’s, afgekort BREZ. Met de invoering van de Licentie Zwem-ABC wordt een zwemlesaanbieder ook getoetst op zaken als: is er voldaan aan wet- en regelgeving, is de zwemlesgevende gescreend en in het bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), werkt de zwemlesaanbieder volgens de Gedragscode Zwembranche, is de zwemlesgevende voldoende opgeleid, is er nagedacht over de manier van lesgeven, hebben ouders zicht op de vorderingen van de kinderen tijdens de zwemles, is er een ongevallenregistratie en een klachtenprocedure.


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.Pilot
De zwemlesaanbieders die op 3 juli een Licentie Zwem-ABC uitgereikt kregen, maakten onderdeel uit van een pilot om de criteria van de Licentie Zwem-ABC te toetsen. De eerste 20 zwemlesaanbieders in het bezit van een Licentie Zwem-ABC zijn: Zwembad de Kûpe (Buitenpost), BV Sport Kalverdijkje (Leeuwarden), BV Sport de Blauwe Golf (Leeuwarden), Sportcentrum Van Hurck (Harlingen), Bad Hesselingen (Meppel), Zwembad De Dolfijn (Hoogeveen), Akwaak Zwemschool (Zutphen), Zwembad De Schaeck (Twello), Zwembad de Vrijbuiter (Almere), De Mirandabad (Amsterdam), Zwemvereniging LAC (Rotterdam), Sterrenbad Wassenaar (Wassenaar), Zwembad De Tweesprong (Roelofarendsveen), Zwembad De Liendert (Amersfoort), Zwemschool Wetterwille (Mijdrecht), Zwembad De Stok (Roosendaal), Zwemschool Sandra Hoevenaars (Heeswijk Dinther), Golfbad Oss (Oss), Zwembad In de Bende (Landgraaf) en Laco sportcentrum Heythuysen (Heythuysen). Via www.licentiezwemabc.nl kunnen zwemlesaanbieders het Handboek opvragen en de eigen organisatie gaan toetsen op de criteria. Vanaf 1 september kunnen zwemlesaanbieders een audit aanvragen.

Hoger niveau
Volgens Mervyn Stegers, voorzitter van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ, tilt de zwembranche het Zwem-ABC hiermee naar een hoger niveau. “In het verleden bestond er geen landelijke norm voor het afzwemmen. In elke provincie werd op een andere manier afgezwommen voor het diploma. Vanaf 1998 bestaat de huidige BREZ en moet iedereen bij het diplomazwemmen dezelfde vaardigheden laten zien. Nu maken we een volgende stap en komt er meer eenheid in de kwaliteit van de zwemlesaanbieder. Iedere ouder vindt het belangrijk dat zijn of haar kind les krijgt van een goed opgeleide zwemonderwijzer die gescreend is en een VOG heeft. De zwemlesaanbieders krijgen tot 1 januari 2018 de tijd om te voldoen aan de nieuwe kwaliteitseisen. Zwemlesaanbieders die na die datum hieraan niet kunnen voldoen, mogen het Zwem-ABC niet meer uitgeven. Voor ouders is dit een belangrijke stap. Door te kiezen om je kind te laten afzwemmen voor het Zwem-ABC kies je heel bewust voor kwaliteit.”

Jaarlijks haalt gemiddeld 95% van de kinderen een Zwemdiploma A. Dit onderstreept het belang van leren zwemmen in Nederland en het Zwem-ABC. In Nederland bestaat een uniek systeem van zwemdiploma’s en zwemonderwijs. De basis van het zwemonderwijs is het Zwem-ABC uitgegeven door het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ.
 
 
deel op twitter deel op facebook


advertentie

Dewi Online