Zwembranche lijdt onder energiecrisis: ‘compensatie nodig voor zwembaden én zwemscholen’

Nog steeds zorgen de gestegen energie- en gasprijzen voor hoge lasten. De vereniging voor Werkgevers in Zwembaden en Zwemscholen (WiZZ) maakte eerder nog een schatting dat een derde van de publieke zwembaden eind dit jaar hierdoor niet meer te exploiteren zal zijn, maar vreest dat deze schatting aan de voorzichtige kant was en constateert dat het echt heel nijpend aan het worden is. En ook zwemscholen uiten hun zorgen. De NOC*NSF dringt samen met de gehele sector al langer aan op een goede regeling voor sportaccommodaties, de recent ingestelde regeling voor het MKB voorziet daar volgens hen nog onvoldoende in en wordt bovendien pas volgend jaar van kracht. Worden zwembaden én zwemscholen nog gecompenseerd?

‘Geduld is op’

Vanuit de Tweede Kamer laat SP-lid Michiel van Nispen weten niet te begrijpen waarom het kabinet nog niet ingrijpt. “De situatie is bijzonder ernstig, dat ziet iedereen en ik snap dan ook niet waarom de minister zo treuzelt. Wat er nu ligt aan regelingen helpt de zwembranche niet en het doorbelasten van de kosten is onmogelijk en ook onwenselijk.” De SP vindt dan ook dat de minister moet voorkomen dat zwembaden failliet gaan en dat er zwemwater verdwijnt. “Het is cruciaal in ons waterrijke land dat alle kinderen leren zwemmen en specifiek ook ouderen of mensen met een chronische ziekte of die revalideren hebben veel baat bij bewegen in het water. Het is daarom ondenkbaar dat de minister niet ingrijpt, het zwarte scenario dat zoveel zwembaden en zwemscholen verdwijnen moet worden voorkomen. Dit kunnen gemeenten niet alleen oplossen, de Rijksoverheid moet hierin zijn verantwoordelijkheid nemen.” Ook PvdA Kamerlid Mohammed Mohandis uit zijn ergernis. “Het is echt dramatisch, we stevenen af op een ramp en niemand doet iets. Onze motie om bewegen voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te houden is nog steeds in uitvoering, maar mijn geduld is op. Het lijkt erop dat er een regeling komt voor compensatie voor grootverbruikers, waaronder dan ook de zwembaden vallen. Het duurt alleen te lang, er moet heel snel iets gebeuren én voor de gehele branche.”


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het verduurzamen van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: ‘Alleen steun kan zorgen dat we niet weer interen op het eigen vermogen’

‘Tijd begint te dringen’

Voor de onderneming van Peter van Dasselaar begint de tijd te dringen, het is een reëel scenario dat een aantal van zijn zwemscholen zal verdwijnen. Gelukkig wist MijnZwemschool de coronacrisis te overleven, maar de huidige energiecrisis komt nu extra hard aan. Peter pleit dan ook voor compensatie de gehele branche, dus ook voor ondernemers met een eigen zwemschool of zwembad. “De energiecrisis, tezamen met een sterke inflatie en de daarmee samenhangende loonstijgingen, drukken zwaar op onze onderneming. Net nu we dachten het momentum weer mee te hebben, gaan we van de ene ellende over in de andere. Ik ben bang dat de huidige crisis nog veel grotere gevolgen gaat hebben dan de coronacrisis en dat onze in 20 jaar zorgvuldig opgebouwde zwemschool grote klappen gaat krijgen.” Voor volgend jaar maakt Peter zich dan ook grote zorgen. “Wij huren zwemwater bij verschillende niet gesubsidieerde baden, zoals campings en zorginstellingen. Op al deze locaties woedt de discussie openblijven of sluiten? En als men besluit door te gaan, dan zullen de huren flink worden verhoogd. Daarnaast zullen de loonkosten sterk gaan stijgen wat het al met al niet rooskleurig maakt.” Een optie zou zijn om de kosten neer te leggen bij de klant, maar Peter vraagt zich sterk af of dat reëel is. “Kunnen wij dan nog concurreren met de gesubsidieerde baden en -nog belangrijker- kunnen ouders dan überhaupt nog wel de zwemles betalen?” Voor MijnZwemschool zou dit voor het eerst in hun bestaan kunnen betekenen dat men krimpt en van 10 naar 3 vestigingen gaat. “Al die jaren van hard werken en gestaag groeien, worden dan kapot gemaakt door iets waar je geen controle over hebt. Daar kan ik ’s nachts van wakker liggen.” Waar Peter als ondernemer vooral moeite mee heeft, is de onzekerheid waardoor hij een in overlevingsstand verkeert. “Ik houd ervan om te ontwikkelen en te innoveren, om vooruit te kijken. Nu word ik geleefd en sta weer bijna iedere dag in het water. Begrijp mij niet verkeerd, ik vind zwemles geven hartstikke leuk maar het knaagt wel als je ambitie al zo lang gedwongen on hold staat.” Ondanks alles probeert Peter positief te blijven en er met zijn compagnon en medewerkers er alles aan te doen om ook dit weer te overleven. “Desalniettemin geloof ik nog steeds dat er licht aan het eind van de tunnel is, al is dit lichtpuntje nu wel een stuk kleiner dan tijdens de coronajaren.”

Lees hier meer over de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)