15 oktober ZwembadBranche Dag

Tweede rookgaskoeler levert 6°C gratis warmte op

Manager Peter Klos van zwembad De Waterdam ziet volop mogelijkheden in de regio Edam-Volendam: extra aandacht voor baby’s en peuters, voor vijftigplussers en bezoekers met een verminderde mobiliteit. Maar ook in het beheer. Als eerste stap in een groot renovatietraject leverde ENER-G Nedalo een nieuwe warmtekrachtinstallatie.

Met een omvang van zes hectare behoort De Waterdam tot de grotere zwemcomplexen in Nederland. En waar veel zwembaden noodgedwongen hun voorzieningen moeten terugbrengen, is het uitgangspunt in Edam-Volendam om minimaal de huidige voorzieningen te behouden. Daarom besloot de gemeente tot een grote renovatie die het bad in drie stappen toekomstbestendig moet maken. Klos: “We beginnen met het buitenbad. Daarna volgen het instructiebad, wedstrijdbad, de omkleedvoorzieningen, entree en de installaties hiervan, allemaal uit 1974. Als laatste pakken we het recreatiebad aan dat in 1995 is opgeleverd.”

Meest en snelst terugverdienen
Om de juiste keuzes te maken huurt De Waterdam diverse elektrotechnische en bouwkundige adviseurs in. Zo werd een energiescan gemaakt die onder andere het wel of niet vervangen van de vijftien jaar oude 90 kW wkk onderzocht. “Uit die voorstudie bleek dat warmtekrachttechniek voor ons zeer aantrekkelijk blijft, we hebben daarom meerdere leveranciers aangeschreven. Met één heel transparant selectiecriterium: rendement”, aldus Klos. Alle partijen brachten zeer fatsoenlijke offertes uit, benadrukt Klos, toch won het besparingsmodel van ENER-G Nedalo glansrijk. “De doorrekeningen laten zwart op wit zien dat we met deze iets grotere wkk het meeste besparen en dus de installatie het snelste gaan terugverdienen. En tegelijk een aanzienlijke CO2-reductie realiseren. Bovendien reageerde ENER-G Nedalo vrijwel per omgaande op onze vragen of met aanvullende calculaties. Dat werkt prettig.”

Zes graden comfort
De Waterdam besloot om de wkk uit te rusten met een tweede rookgaskoeler die het suppletiewater verwarmt. “Die zes graden extra geven enorm comfort in de binnenbaden als we de filters spoelen. Onze gasten hebben dus geen last van een dip in de temperatuur. En wij besparen op bijverwarmen.” Tussen opdracht en realisatie lagen drie maanden. “De planning is perfect gehaald, ondanks aanpassingen in onder meer het leidingwerk vanwege de zwaardere installatie. In de tussentijd hebben we bepaalde installaties afgeschakeld en bepaalde speelvoorzieningen uitgezet, maar er bleef genoeg energie over om de bedrijfsprocessen te laten doorgaan.”

Bezoekerscijfers
Klos is klaar voor de volgende stappen. Zo komen er buiten meer speelgelegenheden en omkleedvoorzieningen voor de allerkleinsten. Grotere cabines en bredere doorgangen binnen zijn gericht op mensen met een mindere mobiliteit. En er wordt een uitgebreider sportief programma voor vijftigplussers ontwikkeld. Klos ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet: “Sommige activiteiten worden zelfs door verzekeraars vergoed. Als je je voorzieningen verbetert, dan betaalt dat zich zek er terug.” ENER-G Nedalo is de oudste leverancier van warmtekrachtinstallaties in Nederland, beschikt over de grootste vloot warmtekrachtinstallaties van Europa en is geautoriseerd servicedealer van MTU, Mercedes en Perkins. Ook met de ENERG 125 voor zwembad De Waterdam bewijst ENER-G Nedalo als echte wkk-specialist: wie intelligente keuzes maakt in energie, ziet zijn rendement en besparingen groeien.

Voor meer informatie www.energ.nl