Het Kromo zwemles bad

Wist u dat de derde doodsoorzaak onder Engelse jongeren verdrinking is? Ik niet, maar ik schrok er wel van. Ik weet dit inmiddels, omdat ik deze week met een deel van de voorlopige olympische ploeg in Leeds verblijf voor een trainingskamp. In het zwembad waar we ons in 2012 zullen voorbereiden op de Olympische Spelen, hangen overal waarschuwingen en posters. Leeds heeft overigens een goed zwembad, een geweldig hotel en alle faciliteiten zijn top. Een prima plek dus om volgend jaar de laatste voorbereidingen voor Londen te treffen.

Laatst kwam het schoolzwemmen Nederland ter sprake. Het schijnt dat schoolzwemmen op grote schaal wordt afgeschaft. Als topzwemmer kan ik hier natuurlijk niet positief over schrijven. Toen ik op de basisschool zat, ruim tien jaar geleden, was schoolzwemmen al een probleem. In het dorpje waar ik opgroeide en naar school ging, was (en is) geen zwembad. Dus moesten we naar het eerstvolgende dorp rijden, waar wel een openluchtbad was. Daar heb probleem nummer twee al: je kon er alleen zwemmen in de warme maanden. Probleem nummer drie was dat het vervoer het regelmatig liet afweten, waardoor mijn oma zelfs eens met een auto vol schoolkindjes naar het openluchtzwembad is gaan rijden. En zo kan ik nog wel doorgaan.
Natuurlijk is het een enorm gedoe en kost het ontzettend veel geld. Maar vinden wij niet dat schoolzwemmen bij de algemene ontwikkeling en opvoeding hoort? ‘Maar kinderen hebben al een zwemdiploma als ze gaan schoolzwemmen’, heb ik wel eens een leraar horen zeggen. Gelukkig, want ik mag hopen dat kinderen voor ze beginnen met gymles ook weten hoe ze moeten rennen en springen. Zwemmen hoort gewoon bij Nederland. Het is gezond, plezierig en een absolute must. Ik ben mijn ouders maar wat dankbaar dat ik als driejarige kleuter al zwemlessen kreeg. Zeker als ik hoor hoe lang sommige wachtlijsten nu zijn. (Al is drie jaar wel erg jong: het schijnt dat ik nog niet de helft begreep van wat de zwemjuf uitlegde.) Zwemlessen schijnen voor ouders ook een hele opgave te zijn. Dat kan ik me natuurlijk erg goed voorstellen als je op zondagmorgen om zeven uur al in de auto moet zitten naar een oververhit zwembad. En dan die geur van patat… Ik hoop dat de frituurpan in de vroege ochtend nog niet gebruikt wordt.

Beste ouders, ik geloof graag dat die zwemlessen overbodig lijken. Een kind ter wereld brengen is toch ook een hele opgave? Maar verdrinken is daarentegen een kwestie van enkele minuten…


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Een zwempaleis als het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion zal er niet naar mij vernoemd worden. Stel je voor, je hoort over een aantal jaren kinderen roepen: ‘Pap, mam, ik moet volgend weekend een wedstrijd zwemmen in het Ranomi Kromowidjojo Zwemstadion.’ Slik. Maar wellicht is het iets om in de toekomst het Kromo Zwemles Bad te openen. Dan zijn we hopelijk ook snel af van die ellenlange wachtlijsten en rampzalige lestijden.

(Ranomi.nl)


advertentie

XS2 voor Zwembaden