27 maart ZwembadBranche Congres

Overlappende zwembadinspecties zien te veel over het hoofd

Hoe meer er verantwoordelijk zijn, hoe groter de kans op fouten. Dat is volgens zwembadexpert Hans Meijer precies wat de makke momenteel is bij het inspecteren van de Nederlandse zwembaden. Hij pleit dan ook voor één gespecialiseerde organisatie die zich ontfermt over de veiligheid van het zwembad.

Maar liefst vier instanties moeten in meer of mindere mate de kwaliteit en veiligheid van zwembaden in de gaten houden. De gemeente, provincie, de arbeidsinspectie en zelfs de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) komen er aan te pas. Maar volgens Hans Meijer, voormalig zwembaden-directeur en betrokken bij landelijke commissies op het gebied van zwembadenbeleid, schuilt in die hoeveelheid nou juist een groot gevaar.

‘De gemeente doet vooral milieucontroles, de VWA doet met name speeltoestellen en de provincie moet de grootste controles verrichten. Maar dan zijn er nog heel veel zaken die over het hoofd worden gezien. Denk aan klimaatkokers, filters, chloorinstallaties of bijvoorbeeld monsters nemen van de tegels. Een instantie die zich uitsluitend gespecialiseerd heeft in zwembaden lost dit probleem op.’


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.De kwaliteit van de inspectie van zwembaden ligt momenteel erg onder vuur. Begin deze maand kwam een baby om in het zwembad De Reeshof in Tilburg toen een speaker losraakte van het plafond en op het kindje viel. De moeder raakte daarbij gewond. Vlak voor dit incident viel er in oktober 2011 in het zwembad De Eenhoorn in het Zeeuwse Sluis ook al een speaker deels naar beneden. Hierbij vielen geen gewonden.

De grootschalige bezuinigingen doen de veiligheid in de zwembaden niet goed volgens Meijer. ‘Dat begint eigenlijk al bij de bouw, er wordt bijvoorbeeld te vaak voor goedkope materialen gekozen. Maar los daarvan is het zwembad überhaupt vaak een ambtelijk aanhangsel. Ambtenaren zouden wat vaker van hun stoel moeten komen en gemeenten moeten serieuzer met het product zwembad omgaan. Dat betekent meer innovatie, beter onderhoud en vooral betere technische aansturing vanuit één instantie’.

(Binnenlands Bestuur)

>> Discussieer mee over deze discussie in onze groep op LinkedIn


advertentie

Hellebrekers