Oud ‘Tip-Bad’ met een volledig nieuwe uitstraling

De openluchtzwembaden hebben het de laatste jaren zwaar te verduren. Een slechte zomer levert te weinig bezoekers op om een beetje goed jaar te maken. Elke zomer is dan ook weer afwachten hoe het dit seizoen zal verlopen. Het openluchtbad in Annen kan dit jaar gelukkig spreken van een succesvolle zomer. Na een ingrijpende renovatie opende zwembad De Borghoorns deze zomer weer haar deuren en kan meteen tevreden terugkijken op het eerste buitenseizoen.

Het plan om delen van het openluchtzwembad te renoveren lag er al in 1998 toen bij de gemeentelijke herindeling het zwembad in Annen bij de Drentse gemeente Aa en Hunze werd gevoegd. Na veel uitstel nam de gemeente in 2009 het noodzakelijke besluit om een volledig renovatieplan op te zetten. In 2011 was het eindelijk zover. Na het buitenseizoen van 2011 ging de schop in de grond om vervolgens in mei 2012 –nog voor het nieuwe seizoen- de deuren opnieuw te openen.

Renoveren buiten het seizoen
Henk Ubels (64) is al bijna 40 jaar samen met zijn vrouw beheerder van het openluchtzwembad. Ze nemen volgend jaar afscheid van deze mooie functie, nu de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt. Het echtpaar heeft aan de wieg gestaan van het zwembad en na 40 jaar mag men deze periode afsluiten met een geheel vernieuwde zwemlocatie. ‘We laten het bad gelukkig in zeer goede staat achter. Er is een nieuw kleuterbad gemaakt en drie bassins zijn gerenoveerd, evenals de kleedhokjes en toiletten’, vertelt Ubels tevreden. De volledige renovatie vond plaats in de winterperiode om zo geen seizoen te hoeven missen. Na het buitenseizoen van 2011 begon de renovatie en voor de opening van het nieuwe seizoen in 2011 was alles gereed voor gebruik. ‘Gelukkig was de winterperiode ook relatief droog en was er slechts een korte periode strenge vorst. Hierdoor liep de renovatie geen vertragingen op’, aldus Ubels die als lid van de bouwcommissie regelmatig een kijkje kwam nemen bij de bouw. Als geen ander wist de aftredende beheerder door zijn 40 jaar ervaring precies wat er moest gebeuren.

Nieuwe uitstraling
Het oude bad in Annen was een welbekend ‘Tip Twello bad’ van polyester op een betonnen plaat. Na ruim veertig jaar trouwe dienst was dit nu echt toe aan vernieuwing. Om de zwembaden zo goed mogelijk weer in ere te herstellen en bruikbaar te maken voor een lange periode is bewust gekozen voor het roestvrijstalen (RVS) Myrthapools systeem van Variopool. Een logische keuze aangezien het systeem dat is toegepast bij De Borghoorns vaker wordt toepast bij dit soort Tip Twello baden. ‘We hebben goed gekeken naar de verschillende mogelijkheden van beton tot bekleding. Uiteindelijk hebben we gekozen voor het systeem van Variopool en dit heeft goed uitgepakt. Zeker voor een renovatie van een Tip Twello bad zoals bij ons, is dit een geschikte manier’, vertelt Ubels overtuigend. In het zwembad in Annen is het polyester verwijderd en heeft men er voor gekozen de betonnen plaat weer te hergebruiken met slechts wat kleine aanpassingen. De oude betonnen vloeren zijn, waar nodig, aangestort en voorzien van nieuwe wanden. De nieuwe wanden op de bestaande vloer zijn daarmee weer van dusdanige kwaliteit dat het voor de eerste dertig jaar onderhoudsvrij is. In een aantal maanden tijd is het openluchtbad zo volledig vernieuwd en heeft het meteen een nieuwe uitstraling gekregen. Daarmee is deze renovatie zowel qua kosten als kwaliteit en snelheid geslaagd in zijn opzet.

Lees verder in ZwembadBranche #35


advertentie