Ondertekening overeenkomsten nieuw zwembad

Woensdag 24 november ondertekenen de gemeente Den Helder, Defensie/CZSK en de Stichting Zweminrichting Den Helder de overeenkomsten voor het nieuw te bouwen zwembad. Op 15 november 2010 besloot de raad het benodigde geld voor de bouw beschikbaar te stellen. Defensie draagt als partner en veelgebruiker van het gebouw ruim 4 miljoen euro bij. Met de ondertekening van de overeenkomsten leggen de partijen de exploitatie van het nieuwe zwembad voor de komende 20 jaar vast.

Met alle betrokken partners werkt de gemeente hard aan de voorbereidingen voor de bouw van het nieuwe zwembad. De drie partijen werken al jaren samen in het huidige zwembad. Defensie heeft ook financieel bijgedragen aan de verbouwing van het bad begin jaren ‘90. Deze samenwerking wordt straks voortgezet in het nieuwe zwembad, Defensie gaat een langdurige huurovereenkomst aan met de gemeente.

De bijzondere relatie met Defensie komt onder meer tot uitdrukking in de bouw van een speciaal ontworpen en vormgegeven duiktank. Bedoeld voor oefeningen van het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK), maar uiteraard ook prima te gebruiken door bijvoorbeeld de brandweer, duikverenigingen en offshorebedrijven. Het is heel bijzonder dat zo’n specialistische duiktank op openbaar terrein wordt geplaatst.

Met alle betrokken partners werkt de gemeente hard aan de voorbereidingen voor de bouw van het nieuwe zwembad. In tegenstelling tot het huidige gebouw, wordt het nieuwe zwembad een zeer open gebouw, dat luchtig en transparant in de groene omgeving past. Het nieuwe zwembad biedt ruimte aan vier bassins en een buitenbad. Het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK) krijgt een eigen onderkomen in het nieuwe zwembad. Het recreatiebad is gericht op de zon en de ligweide. Het gebouw met wedstrijdbad oriënteert zich aan de noordwestzijde op de historische stelling. Aan weerszijden van het gebouw wordt de uitstraling bepaald door een houten hoofddraagconstructie en glazen gevels met een afwisseling van open en gesloten gevelvlakken. Deze gevels zorgen dat het uitzicht op de omgeving telkens anders is. Het geheel wordt gekoppeld door een verhoogd plateau. In dit plateau zijn verschillende elementen opgenomen, zoals de recreatiebuitenbaden en de glijbaan.

 
 Pomaz