15 oktober ZwembadBranche Dag

Nieuwe zwemaccommodatie uiterst modern en duurzaam

Op vrijdag 19 november heeft gemeente Hellendoorn Het Ravijn – zwem sport zorg – officieel in gebruik genomen. Een instructiebad van 10 x 20 meter, een doelgroepenbad van 10 x 20 meter, een gezellig ingericht peuter- en kleuterbad en een spectaculaire glijbaan van ruim 65 meter dragen bij aan een breed aanbod van activiteiten voor de beginnende zwemmer, de recreatieve zwemmer en de sportieve zwemmer.

Topsportaccommodatie
Noordoost Nederland is met Het Ravijn ook een topsportaccommodatie rijker. Met een afmeting van 33,3×21 meter voldoet het bad aan de internationale accommodatie-eisen voor waterpolo en zijn wedstrijden op nationaal en internationaal niveau mogelijk. Ook voor kortebaanwedstrijdzwemmen zijn alle voorzieningen, zoals tijdregistratie e.d., aanwezig. Dat betekent: het nieuwe Ravijn zal straks de perfecte locatie zijn voor talent- en topsportontwikkeling voor heel Twente waaronder Zwem- en poloclub Het Ravijn. De landelijke zwemsportbond KNZB onderschrijft dit: zij hebben al in een vroeg stadium Het Ravijn aangemerkt als locatie voor talent- en topsportontwikkeling. Om dit te onderstrepen heeft de KNZB een toezegging gedaan voor een World-league toernooi in Het Ravijn.

Sport, spel en indooractiviteiten
In het nieuwe Ravijn is een sporthal met een vloeroppervlakte van 28 x 48 meter, een tribune voor 400 mensen en een inrichting die voldoet aan de richtlijnen van NOC*NSF. De sporthal is vooral bedoeld voor zaalsporten, zoals basketbal, volleybal, badminton, zaalvoetbal en korfbal, zowel voor wedstrijden als voor trainingen. De sporthal kan ook worden benut voor evenementen, zoals regionale wedstrijden en uitvoeringen van turn- en muziekverenigingen.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwembadafdekkingen? 👉 Klik hier.Op het snijpunt van sport en zorg
Uniek in dit complex is dat sport en zorg worden geïntegreerd en elkaar daardoor versterken. In Het Ravijn – zwem sport zorg – kunnen mensen terecht die wat extra hulp kunnen gebruiken bij het bewegen. Te denken valt aan therapeutische fitness en reïntegratie- en revalidatieactiviteiten. Met goede begeleiding is het juist op deze locatie mogelijk om mensen (weer) aan het bewegen te krijgen. Er is een grote diversiteit aan mogelijkheden. Zo is er een extra warm binnenbad met faciliteiten voor mensen met fysieke beperkingen. Er zijn ruimtes waar mensen onder begeleiding kunnen bewegen en/ of sporten. Ook zijn er fantastische mogelijkheden voor meer of minder intensief bewegen in de direct aangrenzende natuur.

Duurzame energie
De bijzondere ligging van Het Ravijn vráágt om extra aandacht voor duurzaamheid. Meest bijzondere is wel de verwarming van het complex met twee houtgestookte ketels, voor zowel het water als de ruimten. In Nederland is nog niet eerder een sportcomplex van deze omvang gebouwd met tegelijkertijd een warmtevoorziening op basis van houtgestookte ketels. Dit levert een forse CO2-reductie op. Ten opzichte van gas kan een reductie van ongeveer 400 ton CO2-uitstoot per jaar worden behaald. Ook zal de toepaste installatie zich binnen 10 jaar terugverdienen. Er worden houtpellets gebruikt om de kachel te laten branden. Dit zijn onder hoge druk samengeperste staafvormige stukjes biomassa van hout.

Ontwerp en realisatie
Het ontwerp van dit complex is van de hand van FaulknerBrowns Architects uit Newcastle in samenwerking met FAME Bouwmanagement. DWA installatie- en energieadvies ontwierp de technische installaties. De realisatie van het complex werd mede mogelijk gemaakt met bijdragen van de provincie Overijssel en de Regio Twente. In totaal is € 2,6 miljoen subsidie ontvangen voor dit project, waarmee de subsidietaakstelling ruimschoots is gehaald. De totale investering in dit project bedraagt € 20,5 miljoen.


advertentie

Dewi Online