Sinds 2023 kun je in Sportief Recreatiecentrum De Wiltsangh in Nunspeet zwemmen in chloorvrij water. Het innovatieve waterbehandelingssysteem dat hiervoor wordt toegepast werkt inmiddels een jaar boven verwachting goed. En dus werd het tijd om het systeem aan het grote publiek te presenteren en om het systeem van een passende nieuwe naam te voorzien. Dit gebeurde vorige week op feestelijke wijze in De Wiltsangh. Het thema die middag: met Nuvi2O wordt zwemmen voor iedereen leuk.
‘Dubbele barrière’
Ook na de ingebruikname van het chloorvrije bad is er nog veel geleerd over de mogelijkheden en grenzen van de techniek, zo benadrukt Maarten Keuten. Maarten is R&D specialist bij Hellebrekers en de uitvinder van het innovatieve waterbehandelingssysteem dat zonder chemicaliën zwemwater desinfecteert. “We hebben ervaringen van zwemmers en zwembadmedewerkers geïnventariseerd. En er zijn veel en strenge controles uitgevoerd op de zwemwaterkwaliteit. De kennis die we hieruit vergaarden, heeft ervoor gezorgd dat het systeem nu staat als een huis.” Het chloorvrije waterbehandelingssysteem bevat een ‘dubbele barrière’ om bacteriën en virussen uit het zwemwater te verwijderen. Deze dubbele barrière wordt gevormd door ultrafiltratie met fijnmazige membraanfilters en UV-desinfectie. Verder bestaat het zuiveringssysteem uit een biologisch filter voor het uitschakelen van zweet en een unieke, versnelde watercirculatiemethode. Omdat in dit systeem zwemmersvuil niet de kans krijgt om met chloride te reageren, ontstaan er geen ongewenste desinfectie bijproducten zoals een chloorlucht. De kans op irritatie van huid, ogen of luchtwegen wordt daarmee sterk gereduceerd. “In de eerste periode na de opening van het chloorvrije bad zijn we voorzichtig te werk gegaan. We wilden overtuigd blijven van de effectiviteit van de techniek in de zwempraktijk.” Zo is het aantal mensen dat tegelijkertijd en per dag in het chloorvrije zwembad mocht zwemmen langzaam uitgebreid tot een bezetting die gelijk is aan chloorhoudende baden. “Mensen die klachten meldden na zwemmen in chloorvrij water hebben we steeds laten onderzoeken door de Zwembadpoli, en vervolgens een week lang gemonitord.” Enkele keren kwamen kinderen uit het water met verwondingen aan de tenen, veroorzaakt door circulatieroosters met scherpe randjes. De roosters zijn inmiddels vervangen. “Uiteindelijk waren de gezondheidsklachten die de Zwembadpoli behandelde niet te herleiden naar de kwaliteit van het zwemwater. Daarover waren bezoekers juist erg positief. Het Hoofd Zwemzaken van De Wiltsangh liet ons weten dat ze veel complimenten had ontvangen, uit plaatsen tot wel 25 km rondom Nunspeet.”
Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij de bouw of renovatie van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
Watercirculatie
De waterkwaliteit van het chloorvrije bad is sinds de ingebruikname binnen de gestelde normen gebleven.“Voor de opening in 2023 is het water wel eens groen geweest, en rood en wit. Nu levert de waterbehandelingsinstallatie zwemwater dat de kwaliteit van drinkwater heeft.” Bij het stabiel houden van de waterkwaliteit liep Maarten soms wel tegen uitdagingen aan. De vervuiling op de ultrafilters bleek bijvoorbeeld hardnekkig, de standaard doorspoelprocedure met warm zwembadwater was niet toereikend. “Toen besloten we om ongeveer één keer in de maand ’s nachts extra te spoelen. Dit gebeurt automatisch met behulp van software die binnen Hellebrekers ontwikkeld is.” Het ontstaan van algen op de beweegbare bodem in het chloorvrije zwembad vormde een volgende uitdaging. “We willen het bad volledig chemicaliën-vrij houden, dus ook voor wat betreft de schoonmaakmiddelen. Op dit moment doen we nog onderzoek naar de reinigingsmethoden voor de bodem. Denk hierbij aan de inzet van ultrasound trillingen die algencellen kapotmaken.” En dan was er nog een uitdaging met het biologisch filter. Bij het op afstand oplossen van een storing werd een te sterke onderduk gerealiseerd, waardoor het filter implodeerde. “Op dat moment natuurlijk heel vervelend. Maar we weten nu wel welke druk het filter kan verdragen en hoe we daarmee om moeten gaan.” Tot slot is het chloorvrije waterbehandelingssysteem verder ontwikkeld op het gebied van de watercirculatie. De doorstroming is geoptimaliseerd door de toplaag van het water in het bassin te scheiden van de diepere lagen. Daarnaast is een juiste verdeling van de roosters in het bassin aangebracht. “Ook hier hebben we verschillende testen mee gedaan. We hebben regelmatig kleurproeven met rode vloeistof uitgevoerd, totdat we het gewenste resultaat hadden.”
Nuvi2O
Reflecterend op alle ontwikkelingen in het afgelopen jaar, kwamen Maarten en zijn team bij Hellebrekers tot de conclusie dat de huidige merknaam voor het chloorvrije waterzuiveringssysteem niet meer passend was. Begin 2023 werd binnen Hellebrekers de ‘geboorte’ van CLearPool gevierd. Maar sinds die dag is het systeem robuuster en solider geworden. “De naam CLearPool doet onvoldoende recht aan de kenmerken van het systeem zoals het er nu staat.” Daarom werd een re-branding proces opgestart en een nieuwe productnaam bedacht: Nuvi2O. Deze naam refereert aan verschillende eigenschappen van het alternatieve waterbehandelingssysteem. “Het is een krachtige naam die vernieuwing, innovatie ademt.” Bovendien is de dubbele barrière erin verwerkt door de lettercombinatie – ultrafiltratie en UV-desinfectie – en het geïntegreerde getal 2. Tegelijkertijd verwijst de getal-lettercombinatie naar het eindresultaat van het systeem, namelijk puur water.
Vorige week vond de officiële lancering van het chloorvrije waterbehandelingssysteem plaats in Nunspeet. Olympisch en wereldkampioen openwaterzwemmen Maarten van der Weijden luisterde dit event op met een inspirerend verhaal, waarin hij een parallel legde tussen zijn eigen loopbaan en de totstandkoming van Nuvi2O. De boodschap: met doorzettingsvermogen en veerkracht kun je je doelen bereiken. Bij Nuvi2O leidde dit tot een prachtig zwemwaterconcept dat veilig en gezond zwemmen voor een breder publiek aantrekkelijk maakt.