15 oktober ZwembadBranche Dag

Is dit flauw of slecht om te zeggen of te vragen?

Zwemmen staat vaak in de belangstelling. Of het nu over de nieuwe diploma’s gaat die de KNZB wil gaan uitgeven, over schoolzwemmen of over het grote aantal kinderen dat niet het gehele Zwem A, B en C behaalt. Maar helaas ook door het grote aantal verdrinkingsgevallen van de afgelopen zomer. Omdat zwemles geven en alles wat daar om heen zit mijn vak is, kan ik het niet nalaten mijn column aan deze onderwerpen te wijden.

Deze week las ik het verdrietige verhaal van Jolanda in de rubriek ‘Praat Mee’ in Margriet. Ze ging naar het afzwemmen van haar neefje en in een onbewaakt ogenblik verloor ze haar dochtertje van tweeënhalf jaar in de overvolle kantine uit het oog. “Tot dat ene onomkeerbare moment. Niet meer dan een minuut. Weg was ze”, schrijft Jolanda. “Het schuldgevoel was onmetelijk groot en de pijn intens”. Daarbij schrijft zij dat er opmerkingen waren, waarin doorklonk ‘Had toch opgelet, je weet als moeder toch dat er water is…’.

Vreselijk en onbegrijpelijk. Toch zou ik Jacco Verhaeren graag willen vragen om in dit geval aan die moeder uit te leggen wat hij bedoelt met: “Zwemles wordt gezien als iets om niet te verdrinken. Maar ik zie het als sport”. Is dit flauw of slecht om te vragen? Ik denk van niet. Kinderen zijn een kostbaar goed. Maar ze zijn ook kwetsbaar. Kinderen zou je het liefst tegen alle nare dingen in hun leven willen beschermen. Dus is en blijft veiligheid de belangrijkste reden waarom je wilt dat jouw kind leert zwemmen. Dat zwemmen ook heel veel plezier kan geven, kan ik beamen. Dat wedstrijdsport leuk is en misschien ook belangrijk is, wil ik geloven. Maar veiligheid niet als eerste doel voor het leren zwemmen te zien, vind ik een ‘beetje dom’. En ik begrijp ook niet goed dat Jacco Verhaeren dat zegt. In zijn functie als technisch directeur van de KNZB zou hij toch beter moeten weten.

Schoolzwemmen afschaffen in een tijd waarin kinderen meer moeten bewegen wegens de gevaren van overgewicht begrijp ik niet. Een tijd waarin steeds meer ouders het helaas niet voor elkaar krijgen om er voor te zorgen dat hun kind leert zwemmen. Ik hoop dat ik het verkeerd zie en dat er niet gewacht wordt tot er nog meer kinderen verdrinken. Waar ik overigens ook weinig van begrijp is dat er scholen zijn die met schoolzwemmen stoppen omdat de cognitieve vakken belangrijker zijn. Bij een inspectiebezoek of CITO is het noodzakelijk voor een school om hoog te scoren. Dus dan maar stoppen met schoolzwemmen? Vaak zijn het dezelfde kinderen die moeite hebben met leren zwemmen die niet zo heel goed zijn op school. Mocht je verdrinken, dan heb je in ieder geval een goede CITO score. Is dit flauw of slecht om te zeggen?

Lees verder in ZwembadBranche #40


advertentie

Hellebrekers

2 gedachten over “Is dit flauw of slecht om te zeggen of te vragen?

 1. Je hebt helemaal gelijk, het moet verplicht zijn dat kinderen , het ABenC diploma halen. Het hoort bij de opvoeding, tot je 18de niet drinken en roken is toch ook verplicht..Door de crissis kunnen veel mensen dit ook niet betalen, misschien iets compenseren via de belasting.

 2. Als het om het financiele vlak gaat, zijn er altijd argumenten waarom de politiek (ja, vooral in en door de politiek) ze zwemlessen willen minderen of willen afschaffen!
  Vaak maar vooral de laatste 8 jaar hebben we kunnen zien dat er een zogenaamd “bezuinigingsbeleid” is geplaatst die om welke reden dan ook die maar werd aangevoerd, altijd maar door deze dames en heren werd gezien als een waarheid.
  Dit terwijl er miljarden werden weggegeven aan zaken die bewezen zijn voor dit volk genoeg relevantie te hebben!!
  We zien zwembaden dicht gaan met soms een gemak dat je er eng van wordt. We zien zaken verdwijnen die in jaren en jaren zijn opgebouwd en wel zo goed dat het als voorbeeld kon gelden voor de wereld!
  En achter het scherm van het woord “bezuinigingen” en “dat het moet, niet anders kan, ” haalt een “vreemde” welke niets heeft geholpen met het opbouwen van dat wat goed en sterk was (ministers) het weg opdat zijn of haar financiele boekje beter uitkomt!
  Beste mensen, het is niet alles bepalend maar toch zeker een groot deel van wat er gebeurd is en gebeuren gaat binnen zowel onze branche als anderen, is mede te danken aan beleid!
  Wat mij betreft laten we te veel weghalen door hen die het uit willen van hun eigen agenda doen. Niet voor onze kinderen, niet echt voor dat wat goed is voor land.
  Nee, we kunnen niet alles daar op schuiven. Ja, we kunnen onderhand wel en mogen ook wijzen. Te veel wordt weggehaald voor doeleinden die niet onze keuzes zijn. Laten we dit niet vergeten en daar waar kan terug nemen wat we hebben opgebouwd en daarmee de toekomst ingaan!
  NEE, er horen geen kinderen te verdrinken, niet om welke reden dan ook.
  Ja, zwemlessen!! Opdat we de kans van een zo triest ongeval zo veel mogelijk willen voorkomen!
  Wedtrijdzwemmen komt daarna. En mensen zoals Jacco Verhaeren bekijken het vooral van hun standpunt! Of hebben ze iets wakker gemaakt, iets aangeslingerd? Zoals dit hier, nu!

Reacties zijn gesloten.