27 maart ZwembadBranche Congres

Eerste exemplaar FNV Witboek Zwembaden uitgereikt: ‘het is nu 5 voor 12’

Afgelopen vrijdag reikte de FNV het eerste exemplaar van het ‘Witboek zwembaden’ uit aan Maarten Poorter, burgemeester van de gemeente Dijk en Waard. De eer om het uit te reiken was aan zwemdocent Angela Lammers zij werkt als zwemonderwijzer in zwembad Waardergolf in Heerhugowaard en de directeur van dit zwembad, Minne Dolstra. Beiden maken zich zorgen over de toekomst van de branche en pleiten voor betere lonen voor zwembadpersoneel in Nederland.

Angela Lammers, zwemdocent Waardergolf


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.CAO structuur

Uit eerder onderzoek concludeerde de FNV al dat bijna de helft van mensen die werken in een zwembad niet kan rondkomen en dat een groot aantal het werk geestelijk en lichamelijk zwaar vindt. Volgens de FNV was dat een duidelijk signaal dat medewerkers zich onvoldoende gewaardeerd voelen. Recent heeft de FNV een inventarisatie gemaakt en in het Witboek Zwembaden dat afgelopen vrijdag is gepresenteerd staan aanbevelingen voor verbeteringen. Volgens FNV-bestuurder Ingrid Koppelman is de situatie echt zorgelijk en moet er wat gebeuren. “Het is nu 5 voor 12. Zaken moeten echt anders geregeld worden in de zwembadsector, wil de branche het hoofd boven water houden.” Zij benadrukt dat er meer personeel bij moet en dat er meer geld door gemeenten in moet worden geïnvesteerd. Daarnaast wijst zij op de CAO structuur. “Om het helemaal ingewikkeld te maken zijn er binnen de zwembadsector ook nog eens drie verschillende cao’s met daarbij drie verschillende beloningsschalen. Zo kan het voorkomen dat je voor hetzelfde werk in de ene plaats meer verdient dan in een andere plaats. Zo wordt het natuurlijk wel heel lastig om personeel vast te houden. Als je als werknemer onder de cao gemeenten valt dan heb je geluk. Want dat kan zo maar zo’n 15% meer inkomen betekenen. Maar dat is natuurlijk wel zuur voor degene die onder de ‘cao zwembad’ valt. Die krijgt namelijk minder dan zijn collega die exact hetzelfde werk doet. Wij pleiten ervoor om alle lonen gelijk te trekken en dat er één cao komt voor de hele branche.”

Petitie

Om gemeenten bewust te maken van dit feit wordt onder meer het witboek aangeboden. De overhandiging van het eerste exemplaar is tevens de start van een estafette-campagne waarbij op meerdere plaatsen aandacht wordt gevraagd voor de situatie waarin zwemonderwijzers zich bevinden. Ook is er een petitie gestart die inmiddels al bijna 1000 keer is getekend. “Wij hopen dat heel Nederland zich achter de zwemonderwijzer schaart. We gaan naar aanleiding van de petitie en het witboek met elkaar in gesprek om te zorgen voor de best mogelijke arbeidsvoorwaarden. Angela en haar collega’s hebben dat echt nodig om het hoofd boven water te kunnen houden.”

Wil jij ook meepraten? Ingrid Koppelman verzorgt een sessie van het kennisprogramma van de ZwembadBranche Dag en wil daar graag van jou horen hoe jij erover denkt. Heb jij je nog niet aangemeld voor de dag? Meld je via deze link vandaag nog aan. Een bezoek aan de ZwembadBranche Dag is een dag vol informatie en inspiratie en kost helemaal niets!

Kijk hier voor het Witboek Zwembaden


advertentie

Dewi Online