EasySwim zwemdiploma laat kinderen van begin tot eind stralen


 
Stel je eens voor: dat leren zwemmen een echt feestje is voor kinderen. Welke ouder wil dat nou niet? Bij EasySwim geloven ze daar heilig in. Leren vanuit de beleving van het kind, dat is waar het bij hun zwemlesmethode om draait. Met het nieuwe diploma van EasySwim kunnen kinderen niet alleen met plezier leren zwemmen, ook kunnen zij stralen op het moment suprême: het afzwemmen.
 
Betrokkenheid
Na een lange voorbereidingstijd lanceerde EasySwim gisteren hun eigen diploma. Roel Driessen van EasySwim: “Al jaren werken wij vol passie aan een zwemles waarin het plezier voorop staat. Alleen zagen we in de praktijk dat het plezier verdween als het diploma in zicht kwam. De nadruk ligt in de laatste fase van de zwemopleiding vooral op afstanden en de technische uitvoering waardoor kinderen het vooral saai vinden. Het doel is voor veel kinderen ook onduidelijk waardoor de betrokkenheid vaak laag is. En als je ergens een feestje van wil maken, moet je er in ieder geval voor zorgen dat de kinderen betrokken zijn.”
 
Praktijksituaties
Een leuk zwemdiploma met betekenisvolle oefenstof en minder focus op de eindtermen tijdens een toetsmoment, gaat dit dan ten koste van de zwemveiligheid? Driessen weerlegt dit meteen. “Ons zwemdiploma is minimaal net zo pittig als bijvoorbeeld een C-diploma, we willen natuurlijk wel dat kinderen hun leven lang zwemveilig zijn. Alleen gaan we veel meer uit van de kracht van het kind. We leren kinderen nog steeds een brede basis van zwemslagen en vaardigheden. Maar vervolgens geloven we erin dat kinderen zelf heel goed weten of ze in een bepaalde situatie een schoolslag moeten zwemmen, op hun rug moeten drijven of een kopsprong moeten maken. Tijdens de zwemles helpen wij ze hierbij op een speelse manier die tot hun verbeelding spreekt. We hanteren 9 praktijksituaties waarin je kan laten zien dat je zwemveilig bent. En als je alle praktijksituaties voldoende beheerst, mag je afzwemmen. Je kunt voor ons diploma ook niet zakken. Als je mag afzwemmen heb je al laten zien dat je het kan. Nu mag je alleen nog aan je familie vol trots laten zien wat je allemaal kan. Hoe leuk is dat?””
 

 
Flo en Jax
Om de kinderen nog meer te betrekken bij het leerpoces is daarnaast ook een app gemaakt. In de digitale wereld van Ezzy’s Island en de karaktertjes Flo en Jax krijgen de kinderen meer inzicht in de praktijksituaties en kunnen zij ook beter aangeven wat zij leuk, spannend of moeilijk vinden. “We willen ze zo extra uitdagen en de focus minder leggen op het diploma zelf. We werken ook niet met stickers en smiley’s omdat we er allereerst in geloven dat wanneer we de zwemles zelf écht leuk en uitdagend maken, we geen beloningen nodig hebben. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat belonen op resultaat op de lange termijn juist een negatieve invloed heeft op de intrinsieke motivatie van kinderen .”

Lees voor meer informatie de speciale Zwempleziernieuws krant van EasySwim


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
advertentie

Hellebrekers