15 oktober ZwembadBranche Dag

Burgerinitiatief leidt tot energieneutraal zwemcomplex

Een burgerinitiatief in de provincie Overijssel leidt tot het eerste energieneutrale zwem-, zorg- en sportcentrum in Nederland. Middels het gebruik van bodemwarmte en zonne-energie wordt een reductie van bijna 1 miljoen kg CO2-uitstoot bereikt. Niet alleen krijgt de gemeente de beschikking over een compleet nieuw sportcentrum met een 50-meter wedstrijdbad maar tegelijkertijd kan een groot aantal huishoudens van energie worden voorzien.

Het burgerinitiatief is ontstaan uit ongerustheid over de renovatieplannen van het huidige zwembadcomplex in Denekamp. Met het uitvoeren van die plannen zou niet worden ingespeeld op de behoefte aan meer zwemwater voor zorg, recreatie en (top)sport in de regio. Door een sterke isolatie, hergebruik van warmte, het gebruik van bodemwarmte en zonne-energie kan het energieneutrale complex worden gerealiseerd. Een biomassa centrale vangt de pieken in het energieverbruik op en kan op hetzelfde moment een groot aantal huishoudens en instellingen in de gemeente Dinkelland van duurzame energie voorzien. Kay Pierik, voorzitter van de werkgroep: ‘Er ligt een uniek plan dat nooit eerder is uitgevoerd toegesneden op de toenemende zorgbehoefte, met topsportfaciliteiten, energieneutraal en met lagere kosten voor de gemeenschap. Zo zie je dat bezuinigen en innoveren hand in hand kunnen gaan.’

Integratie zorg en sport?
In het nieuwe multifunctionele zwem-, zorg- en sportcentrum staat de integratie van zorg en (top)sport voorop. Er is ruimte voor revalidatie, therapeutische activiteiten zoals fysiotherapie voor mensen met een beperking, ouderen, ADHD- kinderen en mensen met rug- , reuma- of hartklachten. Een speciale doelgroep zijn de ouderen. Voorzitter Pierik: ‘Door de toenemende vergrijzing ontstaat er in ons land een toenemende behoefte aan warm water faciliteiten. De aanwezigheid van zorgbaden is voor ouderen belangrijk om te kunnen bewegen, zorg of therapie te kunnen ontvangen.’
Daarnaast wordt er met dit complex voldaan aan de behoefte van topsport zwemfaciliteiten in Oost-Nederland. De topzwemtalenten uit de (EU)regio van onder andere eredivisie topclub De Dinkel zijn nu aangewezen op faciliteiten in andere delen van het land.


Ben jij op zoek naar een leverancier van bodemzuigers? 👉 Klik hier.Lage kosten en besparing van gemeenschapsgeld?De nieuwbouw van het complex wordt gerealiseerd volgens het concept ‘gewoon zwemmen’ van de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB). Dit betekent onder meer het gebruik van duurzame materialen en een minimaal energieverbruik. Samen met de aandacht voor zo efficiënt mogelijk toezicht, leidt het ontwerp tot veel lagere exploitatiekosten dan bij normale ontwerpen. De geschatte besparing op gemeenschapgeld op lokaal niveau bedraagt de eerste tien jaar al ongeveer € 800.000.

Het voorstel ligt nu bij de gemeenteraad van Dinkelland. Als door de raad positief wordt beslist over het plan wordt naar alle waarschijnlijkheid nog in 2011 gestart met de bouw. De opening van het gehele complex zal dan naar verwachting in het najaar van 2012 plaatsvinden.


advertentie

EasySwim

2 gedachten over “Burgerinitiatief leidt tot energieneutraal zwemcomplex

Reacties zijn gesloten.