Noordzeebad ondervindt last van betonrot

Uit onderzoek van de watermaatschappij TMVW blijkt dat het Noordzeebad ernstig aangetast is door betonrot. Het stadsbestuur overweegt om op korte termijn een nieuw zwembad te bouwen. Het Noordzeebad werd officieel geopend in juni 1976 en is ondertussen al 35 jaar in gebruik. De bouw kostte het toenmalige stadsbestuur zo’n 4,2miljoen euro.

Volgens burgemeester Ludo Monset (Open VLD) zijn de recente constructieproblemen aan het licht gekomen na een grondige doorlichting van het gebouw. ‘Op een bijeenkomst met de TMVW werd eind vorig jaar mondeling meegedeeld dat de betonrot aan het gebouw ernstige vormen aanneemt. Voorlopig zijn er geen veiligheidsproblemen en kan het zwembad voort worden gebruikt. Toch kunnen we de problemen die zich nu voordoen niet op de lange baan schuiven. Het betonijzer roest, waardoor uiteindelijk het beton scheurt’, zegt burgemeester Monset.

Wethouder van Sport, Katrien Van Ryssel (Open VLD), bevestigt dat de situatie dringend moet worden aangepakt. ‘Momenteel volgt het stadsbestuur twee denksporen om de problemen aan te pakken. Enerzijds denken we aan een grondige renovatie, anderzijds overwegen we ook een nieuwbouw. Renovatie wordt een dure aangelegenheid die zeker meer zou kosten dan de oorspronkelijke kostprijs van 35jaar geleden. Een renovatie biedt ook geen garantie dat we binnen tienjaar niet met dezelfde problemen worden geconfronteerd. Een andere optie is een nieuwbouw, die nu geschat wordt op zo’n 10 miljoen euro’, verklaart Van Ryssel.

Bij een nieuwbouw kiest de stad voor een nieuwe locatie. ‘Als we een nieuw zwembad bouwen op dezelfde locatie, zou de stad het zo’n twee jaar lang zonder zwembad moeten doen. Dat is ook het geval bij een grondige renovatie. Het ligt dus voor de hand dat we voor een nieuwe locatie kiezen die achter de nieuwe sportzaal Sportdoze zal liggen, zodra de oude zaal is gesloopt. Bij de bouw van een nieuw zwembad zal het oude complex nog altijd toegankelijk zijn, zodat de huidige bezoekers niet naar een andere gemeente moeten uitwijken’, zegt Van Ryssel.

(De Standaard)


advertentie

Splash Software