23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Avondlockdown: avondsluiting en strengere maatregelen overdag

Zojuist was er weer een persconferentie. Na de ‘harde’ klap die twee weken geleden inging, zou nu over een week de balans worden opgemaakt. Maar inmiddels is duidelijk dat de kentering waarop werd gestuurd niet is bereikt en dus komen er nieuwe maatregelen. Nieuwe beperkingen die de besmettingscijfers en de ziekenhuisopnames moeten laten dalen en ‘code zwart’ moet voorkomen. Wat betekent dit voor zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen?

Dicht tussen 17.00-05.00

Nu de cijfers nog steeds te hoog zijn, heeft het demissionaire kabinet nieuwe maatregelen afgekondigd. Vanaf aanstaande zondag geldt er een ‘avondlockdown’ voor ten minste drie weken. Scholen blijven open. Net als de horeca, cultuurgelegenheden, (amateur)sport en niet-essentiële winkels. Maar hiervoor geldt wel: sluiten tussen 17.00 uur ‘s avonds en 05.00 uur ‘s ochtends. André de Jeu (VSG) benadrukt dat dit dus ook geldt voor de zwembranche. “Het zwembad is dicht tussen 17.00 en 05.00, ook voor de zwemlessen. Tevens zijn wedstrijden en trainingen in het kader van de amateursport dan niet meer toegestaan. Topsport is dan nog wel mogelijk, topsporters mogen na 17.00 trainen en wedstrijden zonder publiek spelen.” Daarnaast wordt op ook coronapas-plichtige plekken de anderhalvemetermaatregel, 100% van de 1,5 meter capaciteit of 1 persoon per 5 m2, weer verplicht gesteld en het dragen van mondkapjes.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Wat dit precies betekent voor de zwembranche lees je in het nieuwe protocol Verantwoord zwemmen 8.3 In het kort:

  • De locatie mag open tussen 05.00 uur en 17.00 uur, uitzondering geldt voor het faciliteren van Topcompetitie Waterpolo.
  • Het dragen van een mondkapje is verplicht voor personen vanaf 13 jaar wanneer men zich gaat verplaatsen, behalve in het ‘natte-gedeelte’ van het zwembad.
  • Anderhalvemetermaatregel
  • >> Iedereen van 18 jaar en ouder houdt 1,5 meter afstand tot volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar
    >> Kinderen tot en met 12 jaar hoeven tot elkaar en tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden
    >> Jongeren van 13 tot en met 17 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden tot elkaar

Lees hier meer informatie van de KNZB over de gevolgen voor de amateur- en topsport.

Steunmaatregelen

Na het loslaten van de coronamaatregelen op 25 september, waren ook steunmaatregelen na het derde kwartaal opgeheven. Maar door de invoering van aangescherpte maatregelen gaat het demissionaire kabinet het pakket aan steunmaatregelen verlengen of activeren, wat dit precies betekent zal later duidelijk worden. Wel is bekend gemaakt dat bedrijven binnenkort weer gebruik kunnen maken van loonsteun via de NOW-regeling en dat de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL-regeling) wordt uitgebreid.

De TVL Q4 2021 kan nog niet worden aangevraagd, hiervoor moeten er nog een aantal stappen worden gezet. Om op de hoogte te blijven, kun je je aanmelden voor een update.


advertentie

Dewi Online