23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Alblasserdam wil meer info over ‘2521-bad’

De gemeenteraadscommissie van Alblasserdam heeft deze week gevraagd een nieuw soort zwembad dat mogelijk geschikt is voor het Damdorp nader te onderzoeken. Het gaat om project ‘2521 Gewoon Zwemmen’. Dit is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) en de ‘natte groep’ waarbij het de bedoeling is dat er een twee meter diep bad van 25 bij 21 meter inclusief beweegbare bodem wordt gebouwd.

Michael van der Plaat (D66) spoorde het college aan te kiezen voor ‘2521’: ‘Met een beetje daadkracht levert de maatschappelijke variant zeer grote kostenbesparing op. Pak die kansen op, college!’ De totaalinvestering exclusies grondkosten en btw kost 4,2 miljoen euro.Door slim te bouwen en gebruik te maken van vrijwilligers zijn de kosten volgens Mark Bennenbroek, die namens de KNZB bij de vergadering aanwezig was, te minimaliseren. ‘Dit model is nog nooit eerder vertoond in Nederland. Zo’n anderhalf jaar zijn we begonnen met de ontwikkeling van het concept. Eind november is het idee in eigen kring gelanceerd en inmiddels is er al veel belangstelling van andere gemeenten. Bij dit model moeten verenigingen zelf schoonmaken en les geven. Ik denk dat we van een win-winsituatie kunnen spreken als ons plan wordt doorgevoerd,’ aldus Bennenbroek.

Maar juist het feit dat het model nog nooit eerder is gebruikt, baarde onder meer Jan Willem de Leeuw van de SGP zorgen: ‘Dat betekent dat er aannames zijn, waarvan nog niet vast staat dat die juist zijn. Als we uiteindelijk voor dit model kiezen, zal alles goed vastgelegd en uitgezocht moeten worden.’ Hilko Booij (CU) vroeg zich af wat de beperkingen zijn van de 2521-variant. Volgens Bennenbroek zijn dat er niet veelHoewel de VVD aanspoorde de keuze snel te bespreken, wordt een definitieve keuze voor een variant volgens portefeuillehouder Sjoerd J. Veerman voorlopig niet gemaakt. ‘Ik denk niet dat volgende week bij de bespreking van de perspectiefnota alles duidelijk is. We nemen geen beslissingen zonder er tweemaal goed naar te kijken. In september moeten de keuzes duidelijk zijn.’ De overige vier varianten zijn: sluiting van zwembad per 1 augustus 2012, of sluiting vanaf 2015, of nieuwbouw van één basisbad voor januari 2015 of nieuwbouw van twee baden voor 2015.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.(Klaroen.nl)