De afgelopen weken wordt steeds vaker de vraag gesteld waarom er zoveel zwembaden met sluiting worden bedreigd. Zoals de VSG al voorspelde wordt er blijkbaar behoorlijk gesneden in de kosten voor het beleidsveld sport. De oplossing heb ik niet, ik denk wel dat hernieuwde belangstelling voor ‘De Waarde van Water’ helpt. Even terug! Is het eigenlijk wel zo logisch om een zwemvoorziening in de gemeentelijke sportbegroting op te nemen? Ik kijk daar toch wel heel anders tegenaan.
Een zwembad is een voorziening die midden in de samenleving staat en veel beleidsterreinen bedient. Een zwembad is zeker ook van belang voor onder meer toerisme, WMO, veiligheid, onderwijs, integratie, gezondheidszorg en ouderenbeleid. Zwembaden hebben zich de laatste jaren ontwikkeld tot organisaties waar grote groepen uit de samenleving naar toe komen om zeer uiteenlopende redenen. Het zwembad is vaak veruit de drukst bezochte voorziening in de wijk of gemeente.
Hoe zit het dan met die waarde van water? De Verenigde Naties schrijft dat water de basisvoorwaarde is voor al het leven. Ze geven ook aan dat de vraag naar zoet water toeneemt en die schaarste leidt tot internationale spanningen. Nederland positioneert zich in dit veld nadrukkelijk door bijvoorbeeld onze kroonprins Willem Alexander als ambassadeur naar voren te schuiven. Kunnen we dan iets met deze wetenschap? Jazeker, de waarde van water is hetgeen ook de zwembranche uniek maakt. En natuurlijk is het dan logisch om het grote belang van water in te zien. Misschien moeten we wel collectief World Water Day van de Verenigde Naties omarmen. We weten het allemaal, bewegen in water heeft enorme voordelen. Naast de bekende fysiologische voordelen zoals gewichtloosheid en spierrelaxatie is het psychologisch effect van bewegen in water enorm. Wie wil er nou niet letterlijk en figuurlijk ondergedompeld worden in een warm bad.
Lees de hele column in ZwembadBranche nr.28
Wilt u reageren of heeft u vragen mail Ronald