11 oktober - ZwembadBranche Dag

Zwemmen is een life skill waar je niet vroeg genoeg mee kan beginnen

In Schotland maakte Willemijn MacDonald toen zij moeder werd van haar eerste zoon kennis met het concept Water Babies. De ervaringen die zij had, waren zo overtuigend dat zij het vervolgens met haar man naar Nederland heeft gehaald. Wat MacDonald aansprak, is dat het verder gaat dan spelen in het water. “De kleintjes die bij ons zwemmen, leren echte zwem- en veiligheidsvaardigheden. De meeste van onze peuters kunnen al kleine afstanden zwemmen als ze zo’n twee jaar zijn.”

In 2014 haalden Willemijn en Colin MacDonald Water Babies naar Nederland. Het van oorsprong Engelse concept laat jaarlijks 60.000 kinderen zwemmen in water aan de hand van een gestructureerd lesprogramma. Hoewel het volgens MacDonald heel anders is dan het reguliere baby en peuter zwemmen in Nederland, benadrukt zij dat het ook niet bedoeld is om kinderen alleen maar te leren zichzelf zelfstandig te kunnen redden. “Wij willen kinderen vooral al op jonge leeftijd het zwemplezier bijbrengen. Dat is goed voor als ze straks zonder begeleiding van hun ouders leren zwemmen, maar ook om te laten zien wat voor een leuke sport het kan zijn. Je kunt je hele leven zwemmen, het is een life skill waar je niet vroeg genoeg mee kan beginnen.”

Emotionele ontwikkeling

Met Water Babies leren de kinderen vaardigheden zoals in het water vallen, naar de kant zwemmen en eruit klimmen, maar ook de vier zwemslagen komen aan de orde. Omdat de kleintjes dit nog niet helemaal zelfstandig kunnen, is er in het water altijd een ouder of verzorger bij. Wat MacDonald de ouders wel steeds op het hart drukt, is dat zij hun kind nooit uit het oog mogen verliezen. “Hoewel ouders echt verbaasd zijn over wat hun kind allemaal al in het water kan, is het natuurlijk nog veel te jong om alleen te laten. Het is wel heel fijn dat de kinderen naast de vaardigheden ook vertrouwd raken met water en daarom niet snel in paniek raken als zij onverwachts te water raken. Ouders kunnen hierdoor in een noodsituatie hun kind heel goed begeleiden, waardoor het voor het kind ook geen traumatische ervaring is.” Verder noemt MacDonald de fysieke voordelen zoals een betere balans, hart- en longfunctie, sterkere spieren en goede coördinatie. “Daarbij bevordert het de band tussen ouder en kind wat goed is voor de emotionele ontwikkeling en het zelfvertrouwen van het kind.”

Lees ook: Zo stimuleer je de motorische ontwikkeling voordat kinderen leren zwemmen

Progressieve leerlijn

Zonder twijfel zijn de kinderen die na de lessen van Water Babies starten met zwemles watervrij, wat een groot voordeel kan zijn bij het leren zwemmen. Maar MacDonald voegt daaraan toe dat het ook afhankelijk is van het kind zelf. “De lessen hebben een progressieve leerlijn met een duidelijke doelstelling en vormen daarmee een mooie opmaat naar de zwemlessen. Maar ieder kind is weer anders en daarbij weegt ook mee hoe goed een lesaanbieder erop kan inspelen. Uiteraard maakt het ook uit hoe lang kinderen bij ons lessen. Er zijn ouders die vanaf dat hun kind drie maanden is wekelijks komen zwemmen totdat hun kind zelfstandig op zwemles gaat, zij merken dat dit het leertraject verkort.” Voor MacDonald is het in ieder geval duidelijk dat je kinderen op jonge leeftijd niet alleen vertrouwd kunt laten maken met water, maar ook vaardigheden kunt leren zoals je een kind ook op jonge leeftijd kunt leren lopen. “In mijn beleving is het dan ook een zwemles. Helaas werd deze nuance niet gemaakt in het openingsplan, waardoor wij pas in stap drie mochten starten. Een enorm gemis voor al die kinderen en ouders, sommige kinderen zijn hierdoor op latere leeftijd gestart dan de ouders eigenlijk zouden willen. Dit haal je natuurlijk nooit meer in.”

Dit artikel verscheen eerder al in ZwembadBranche #79. Wil jij komende editie ook liever op papier lezen? Meld je aan voor een gratis abonnement.

Opleiding

Dat ouders het hebben gemist, blijkt ook uit de aanmeldingen die fors zijn toegenomen. Op de zes locaties wordt hard gewerkt om zo min mogelijk ouders en kinderen te laten wachten, maar ook nu nog speelt corona parten. “Net als zoveel zwembaden zijn ook wij op zoek naar personeel. Alleen onze mensen moeten worden opgeleid in Engeland en helaas kan dat nog niet. Natuurlijk hopen wij dat het verandert, maar ik verwacht dit niet op korte termijn.” MacDonald overweegt om wellicht zelf mensen op te gaan leiden, maar ook dit biedt voor nu geen oplossing. “In het begin waren wij vooral bezig met het opbouwen van ons bedrijf en was hier geen ruimte voor. Nu het bedrijf staat, zou dit inderdaad een volgende stap kunnen zijn. Alleen is ook dit niet snel geregeld, het duurt wel even voordat ik zelf trainer ben. Maar het zou zeker een leuke uitdaging zijn om zo nog meer zwemonderwijzers in Nederland kennis te laten maken met Water Babies. Mooi ook om zo uiteindelijk nog veel meer kinderen al op jonge leeftijd te laten genieten van het water. Daar hebben het kind, de ouders en de zwembranche alleen maar profijt van.”
Piscine Global