Zwembad De Schots dicht na wegstromen water

Zwembad De Schots houdt vandaag (zaterdag) de deuren dicht. Door een menselijke en technische fout is vrjdagavond een groot deel (zo’n 400 van de 688 kubieke meter) van het water uit het trainingsbad, ook wel marinebad, gelopen. Daardoor is de kelder met de technische installaties blank komen te staan. Zwembadmanager Hans Bruinewoud kon aan het begin van de avond nog niet met zekerheid zeggen of het recreatiebad zondag weer open kan.

In de loop van de middag leek alles weer voorspoedig te gaan. De marinebrandweer is bezig water uit het buitenbad in het trainingsbad te pompen. Ook alle pompen leken weer te draaien maar één van de elektromotors is aan het begin van de avond weer uitgevallen. Nog niet duidelijk is of er zondag gezwommen kan worden in het recreatiebad. Van de vier pompen die het water moeten rondpompen, leek er eentje defect. Deze is wel weer op gang geholpen maar later op de dag leken er weer problemen te ontstaan.

De brandweer heeft het water uit de kelder weggepompt. In overleg met de provincie werd het water geloosd op het oppervlaktewater. Ook zijn de twee verwarmingsketels die het water in alle baden moeten verwarmen aan een inspectie onderworpen. Deze staan op een verhoging en bleven vrijwel droog. De ketels zijn wel automatisch afgeslagen. In de overige recreatiebaden staat nog wel water en er zou in principe ook gezwommen kunnen worden. Maar nu alle installaties uit staan, wordt het water niet meer rondgepompt of verwarmd. Uit oogpunt van hygiëne was het daarom niet wenselijk dat er gezwommen werd.


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Ondanks de fikse tegenvaller, is er geluk bij een ongeluk. Normaal zijn alle buitenbaden per 1 september al leeggepompt maar het diepe buitenbad is nu nog in gebruik voor duikoefeningen van de marine. ‘Dat water wordt nu naar het wedstrijdbad gepompt door de marinebrandweer’, zegt Bruinewoud. Was dat niet het geval geweest dan had er duur kraanwater in het bad gemoeten.

Mochten de installaties het dit weekend weer doen en het marinebad is volgepompt, dan zal het nog even duren voordat dat water op temperatuur is. ‘Het water dat in het buitenbad zit, zal 17 graden zijn. Normaal is het water in het trainingsbad 27 graden.’ Bruinewoud en het overige personeel vinden het vooral sneu voor de kinderen die bij Zeemacht en De Schots zouden afzwemmen.


advertentie

Splash Software