15 oktober ZwembadBranche Dag

Wel of geen diploma? meer aandacht voor onderzoek!

‘Minder kinderen halen hun zwemdiploma A’, kopte nu.nl gisteren. Altijd interessant natuurlijk, immers we willen juist dat de zwemvaardigheid van kinderen toeneemt. Uitgaande van het Zwem-ABC, is daar op z’n minst het A-diploma voor nodig. Mogen we daaruit concluderen dat het aantal kinderen met een zwemdiploma -en dus de zwemvaardigheid- afneemt? Dat is maar de vraag, want wat weten we nu eigenlijk?

Bij het artikel van Nu.nl is gekeken naar het aantal kinderen dat met 5 jaar een A-diploma heeft. Gemiddeld kost een zwemdiploma A zo’n 1,5 jaar. Dit betekent dat een kind uiterlijk met 4,5 moet zijn begonnen met zwemles. Uit het Nationaal Onderzoek Zwemouders 2015 blijkt dat 60% van de ouders hun kind met 5 jaar laat beginnen aan zwemles. Dan is het kind dus 6 of misschien wel 7 jaar als het afzwemt voor zijn A-diploma. Dan zou het natuurlijk een turbo cursus kunnen zijn, maar uit hetzelfde onderzoek blijkt dat slechts 1% hiervoor kiest. Daarnaast zijn er nog meer zwemdiploma’s dan het Zwem-ABC, zoals de diploma’s van ENVOZ en het vorig jaar gelanceerde SuperSpetters van de KNZB, en is er geen landelijk registratiesysteem voor de behaalde zwemdiploma’s. Wel is vanuit de Vereniging Sport en Gemeenten in het kader van het programma ‘Waterdicht’ aan scholen gevraagd om via een internettool te registeren of kinderen een diploma hebben of dat ze op zwemles zitten. Deze cijfers zijn daarmee ook zeker interessant om te kijken of het aantal kinderen met een zwemdiploma afneemt.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwemlesmaterialen? 👉 Klik hier.Meer onderzoek
De vraag is en blijft natuurlijk interessant, want hoe staan we ervoor? Over zwemles was nog niet zoveel bekend, door het Nationaal Onderzoek Zwemouders weten we in ieder geval hoe de zwemouder aankijkt tegen de zwemles. Onderzoek ook naar waarom ouders kun kind niet op zwemles doen en de zwemvaardigheid van kinderen is heel belangrijk. Laten we hopen dat mede door deze berichtgeving en enquêtes als het Nationaal Onderzoek Zwemouders de urgentie toeneemt om meer onderzoek te doen naar de zwemvaardigheid van kinderen. En dat daarmee ook meer aandacht komt om te zorgen dat alle kinderen een leven lang plezier kunnen beleven aan zwemmen. Wij zullen in ieder geval volgend jaar weer het Nationaal Onderzoek Zwemouders uitzetten. Indien jullie nog vragen hebben die jullie in de vorige edities misten, horen we het graag. Hoe meer we we weten, hoe beter!

>> Kijk hier voor meer informatie over het Nationaal Onderzoek Zwemouders 2015

 
 advertentie

XS2 voor Zwembaden


advertentie

Hellebrekers