15 oktober ZwembadBranche Dag

Nieuw in 2013 – Bubbels, Zwolle

Begin november is het startschot gegeven voor de bouw van een multifunctionele accommodatie in Stadshagen: ‘Bubbels’. In dit nieuwe multifunctionele complex gaan de drie partijen Akwaak Zwemscholen, Allio kinderopvang en Topfit Fysiotherapie nauw samenwerken. Het aanbod is daarmee breed te noemen en betreft zowel sporten, bewegen en gezondheid als educatie en opvang.

Hiermee is gelijk ook duidelijk waar de kracht komt te liggen van Bubbels. Door de samenwerking tussen de partijen ontstaan een duidelijke meerwaarde en interessante uitwisselingen. Er komt een zwembad van 20×8 meter, een ruimte voor kinderopvang, behandelruimtes en een sportruimte. Het is zo bijvoorbeeld mogelijk dat kinderen tijdens de opvang zwemles krijgen. Dankzij de halfbeweegbare bodem is het bad ook geschikt voor therapiezwemmen en kan Topfit in samenwerking met Akwaak bewegingsprogramma’s in het water gaan opzetten. Kinderen kunnen deze bewegingsprogramma’s tijdens de kinderopvang doorlopen. Akwaak kan haar programma uitbreiden naar baby- en peuterzwemmen. En aangezien het bad ook geschikt is voor afzwemmen is het niet meer nodig om uit te wijken. Ook is er ruimte voor watersport zoals aquarobics en zwangerschapsgymnastiek. Voor baantjes trekken en familiezwemmen kunnen bezoekers met een abonnement terecht op specifieke tijden. Tevens is nagedacht over de toepassing van milieuvriendelijke oplossingen. Zo wordt er duurzaam opgewekte warmte afgenomen van de biomassacentrale van BeGreen, die ook deel uitmaakt van het gebouw. De centrale wekt energie op door het verbranden van houtsnippers en verwarmt naast het zwembad alle woningen in Breecamp-Oost. Ook andere duurzaamheids-maatregelen zoals warmteterugwinning en minder nachtelijk energieverbruik zijn toegepast. De 3 partijen hebben een gezamenlijke website ontwikkeld (www.bubbelsbewegen.nl) waarop onder meer de bouw is te volgen.

Het zwembad kent een lange voorgeschiedenis. Voor Akwaak zwemscholen was het al geruime tijd lastig om voldoende zwemwater te vinden. De aanvragen voor zwemlessen liepen succesvol maar er was een tekort aan water. Akwaak had dus een eigen zwembad nodig, speciaal geschikt voor deze doelgroepen. De gemeente Zwolle stemde in met het plan onder de voorwaarde dat het bad geen concurrentie zou vormen voor het nieuwe Zwembad De Vrolijkheid. In juni 2009 nam de gemeente het idee op in het ‘Totaalplan voor zwemwater’. Samen met Explorius Vastgoedontwikkeling, een zusteronderneming van Nijhuis Zwolle, is er de afgelopen jaren hard gewerkt aan het uitwerken van het idee tot een realiseerbaar plan. Allio en Topfit zagen kansen in het concept en sloten zich aan en uiteindelijk besloot Nijhuis Bouw B.V. om zelf eigenaar van het complex te worden. Met het nieuwe bad heeft Zwolle straks drie zwembaden: hoofdbad De Vrolijkheid in Berkum, een satellietbad op de campus van Hogeschool Windesheim en Bubbels in Stadshagen.

Gereed: september 2013
Exploitatie: Akwaak zwemscholen
Architect: Van den Berg Architecten uit Houten
Projectmanagement: Nijhuis Bouw Zwolle

Bubbels


advertentie